Nagyvilág

Német államminiszter: Magyarországnak fel kell hagynia vétójával

Magyarországnak és Lengyelországnak fel kell hagynia vétójával az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap mintegy 1800 milliárd eurós csomagjának kulcsfontosságú elfogadása érdekében – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős államminisztere kedden.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszteri EU-tanács videókonferencia keretében tervezett ülését megelőzően, Berlinben nyilatkozva, Roth kijelentette: ez már nem a vétók, hanem a gyors és a szolidaritás szellemében való fellépés ideje.

Minden tagország állampolgárai támogatásra számítanak. Nincs mentség a további késlekedésre, ezért arra kérek mindenkit az Európai Unióban, hogy éljen felelősségével

– fogalmazott Roth az MTI tudósítása szerint.

Heiko Maas német külügyminiszter keddi nyilatkozatában bizakodásának adott hangot abban a tekintetben, hogy megoldást lehet találni Magyarország és Lengyelország vétójára. Bejelentette, hogy az elkövetkező órákban és napokban Németország minden érintett féllel megbeszéléseket fog folytatni a megoldás érdekében.

Nemcsak megoldásra van szükségünk, hanem gyors megoldásra. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog

– fogalmazott. Maas hozzátette: „nem lenne okos a részéről”, ha elmondaná, mit is gondol valójában a vétóról.

Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter a tanácskozás előtt Bécsben nyilatkozva kijelentette: nem tud megértést tanúsítani a vétóval kapcsolatban, amelynek jogával a két tagország élt az uniós pénzügyi csomagról és a költségvetésről szóló szavazáson. Kiemelte, nincs itt az ideje a „nemzeti érzékenység” kifejezésének.

Véleménye szerint a két ország nem tudja sokáig megőrizni pozícióját a járvány erősödése és a gazdaságot sújtó rendkívüli intézkedések idején. Mivel azonban az elfogadáshoz egyhangúságra van szükség, fokozott nyomás nehezedik a tagállamokra – tette hozzá Edtstadler.

Kiemelt kép: Virginia Mayo / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik