Nagyvilág koronavírus

Ukrajnában napi 20-30 ezer új beteg is lehet

Tüntetnek a hétvégi karantén ellen, pedig ha az sem vezet eredményre, szigorúbb járványügyi korlátozások jöhetnek.

Ukrajnában a hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 11 968 esettel 557 657-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az újabb  159 áldozattal 9856-ra az elhunytaké. 250 983-an meggyógyultak, de az aktív betegek száma 296 818-ra emelkedett – írja az MTI. A legfertőzöttebb terület, Kijev, ahol az igazolt fertőzöttek száma több mint ezer új beteggel meghaladta az 52 600-at, az elhunytaké pedig 14 újabb áldozattal 990-re nőtt.

Denisz Smihal miniszterelnök kedden a parlamentben azt mondta, ha nem tartják be a hétvégi karantént, három hét múlva a napi új fertőzöttek miatt nem lesznek férőhelyek a kórházakban, szigorúbb korlátozásokra kényszerülnek. A Kárpátinfo.net szerint egészségügyi minisztere hétfőn egy tévéműsorban azt mondta, a hétvégi karantén kompromisszum, Makszim Sztepanov úgy vélte, a jelenlegi korlátozások nélkül összeomlik az egészségügy,

napi 20, 25, 30 ezer betegre növekedhet a fertőzöttek napi száma.

A portál szerint az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba egy másik műsorban ugyanakkor azt mondta, ha Ukrajna teljes lezárása mellett döntenek, fontolóra veszik a határok lezárását is. Ezt eddig a hétvégi karantén miatt elkerülték. A parlament ugyanakkor éppen egy olyan indítványról készül tárgyalni, amely megszüntetné azt. A hétvégi karantén szerint az élelmiszerboltokon, a patikákon és a  közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet. Több vidéki nagyváros polgármestere jelezte, ezt nem fogják bevezetni.

Közben a parlament előtt ismét kis- és középvállalkozók kezdtek tüntetést. Próbálták megakadályozni a képviselők bejutását az épületbe, ami dulakodásba torkollott a rendőrökkel. Sérültekről, őrizetbe vételekről egyelőre nem érkezett hír.

Kiemelt kép: Ukrán kisvállalkozók tüntetnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt hétvégi karantén ellen a kijevi parlament előtt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ajánlott videó

Olvasói sztorik