Nagyvilág koronavírus

Koronavírusos a karácsonkői kórháztűzből betegeket mentő orvos

Súlyos állapotban fekszik egy belga kórházban.

A román egészségügyi miniszter közölte: a moldvai Karácsonkő (Piatra Neamt) kórházának intenzív osztályán pusztító tűzben súlyos égési sérüléseket szenvedett orvos koronavírus-fertőzött, állapota súlyos. A Maszol.ro azt írja, az orvos akkor szerezte égési sérüléseit, amikor próbálta kimenteni betegeit a lángoló kórteremből. Ion Catalin Denciut jelenleg Brüsszelben ápolják.

Nelu Tataru miniszter azt mondta, az orvost még Belgiumba szállítása előtt tesztelték a bukaresti Floreasca Kórházban, ekkor derült ki, hogy koronavírusos. Denciu tavasszal is megfertőződött, ő maga is koronavírus-fertőzötteket kezelt. Az intenzív osztály két kórtermében nyolc-nyolc súlyos állapotban lévő, önállóan lélegezni nem tudó beteget ápoltak.

Karácsonkői kórháztűz: nőtt az áldozatok száma
Meghalt a 11. beteg, több beteg állapota válságos.  

A Transindex szerint az újabb pozitív teszt azért volt meglepő, mert az orvos áprilisban átesett a fertőzésen, egyike volt a rendszeres plazma-donoroknak. A belga egészségügyi szakemberek szerint bőrfelülete 75 százalékát borítják égési sérülések. Kedden speciális vizsgálattal állapítják meg égési sebei mélységét.

A beteggel foglalkozó orvoscsoport telefonon tartja a kapcsolatot a páciens családjával. Alina Denciu, az orvos felesége, a román sajtónak azt mondta, férje felhívta a tűz kitörésekor, azt mondta, bemegy az égő kórterembe, megpróbálja kimenteni pácienseit. A házaspárnak két, egy 8 és egy 14 éves gyermeke van, sokkolt őket a hír.

Kiemelt kép: Tűzoltó- és mentőautók Karácsonkő (Piatra Neamt) kórháza előtt, ahol a tűz pusztított. MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik