Nagyvilág koronavírus

Joe Biden: Életekbe kerülhet a hatalomátadás késleltetése

Kockázatosnak tartja, hogy munkatársai nem férnek hozzá az oltóanyagok forgalmazásáról, elosztásáról szóló tervekhez sem.

Joe Biden egy wilmingtoni sajtókonferencián nagy vonalakban beszélt gazdasági elképzeléseiről. Hárommillió „jól fizető”, új  munkahelyet ígért, azt mondta, az amerikai gazdaságnak „azonnali segítségre” van szüksége, ismét kiemelte a zöld energia fontosságát.

Az MTI tudósítása szerint a demokrata párti politikus tisztességesebb adóstruktúrát ígért. Jelezte: azt szeretné, ha a jövőben a vállalkozások és a gazdag emberek „igazságos arányban” fizetnének adót. Közölte azt is, hogy kormányzata nem kötne szerződést olyan vállalatokkal, amelyek nem termelnek az Egyesült Államokban, országosan 15 dollárra emelné a minimális órabért, és eltörölné a diákhiteleket.

Joe Biden sürgette a kongresszust, hogy fogadjon el újabb gazdaságélénkítő csomagtervet a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére. Úgy vélte, a járvány még korántsem érte el csúcspontját, sőt, szerinte a téli hónapokban még rosszabb helyzet várható.

Közölte: a hatalomátadást bonyolító munkatársainak szükségük van arra, hogy hozzáférjenek a Trump-kormányzat által kidolgozott tervekhez a várható oltóanyagok forgalmazásáról, elosztásáról.

Ha január 20-ig (az elnöki beiktatás napjáig) kell várnunk a tervezéssel, akkor az visszavet bennünket a védekezésben

– tette hozzá. Joe Biden szerint életeket kockáztatnak azzal, hogy Donald Trump kormányzata a hatalomátadás folyamatát még nem kezdte meg.

Koronavírus - Még több hír a témában

A sajtókonferencia előtt Biden és alelnökjelöltje, Kamala Harris videókonferencián egyeztetett az amerikai gazdasági élet néhány szereplőjével. A virtuális megbeszélésen mások mellett részt vett Mary Barra, a General Motors elnök-vezérigazgatója, Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója és Richard Trumka, a legnagyobb szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO elnöke.

Kiemelt kép: Joe Biden és Kamala Harris egy gazdasági konferencián a Delaware állambeli Wilmingtonban november 16-án. MTI/AP/Andrew Harnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik