Nagyvilág

Lukasenka: A tüntetők célja, hogy polgárháborút robbantsanak ki

Polgárháború kirobbanásának színhelyei lehetnek Fehéroroszországban a tiltakozók által birtokba vett udvarok, jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az aktuális külpolitikai kérdésekről tartott keddi értekezleten.

A legveszélyesebb, hogy elkezdődött a radikalizálódás folyamata. Erre már mindenki felfigyelt

– hangoztatta a fehérorosz elnök a hozzá közel álló Pervij Pul Telegram-csatornán közzétett videóüzenetében az MTI tudósítása szerint. Úgy véli, a tüntetések szervezőinek legfőbb célja, hogy a radikalizálódás előrehaladtával polgárháborút robbantsanak ki ezeken a helyszíneken.

A BelTa fehérorsz hírügynökség szerint Lukasenka arról is beszélt, hogy a tüntetések szervezői gyors sikerre számítottak az elnökválasztás nyomán, de amikor ez nem jött be, akkor mozgósították az utcát, de amikor ez sem sikerült, az udvarokba szorultak.

Egyes minszki udvarok a tiltakozó mozgalom sajátos központjaivá nőtték ki magukat. Az egyik legismertebb ilyen helyszín a kormányellenes aktivisták körében népszerű, Változások terének nevezett udvar a Cservjakov utcában.

November 11-én este itt verték meg civil ruhába öltözött férfiak a 31 éves Raman Bandarenkát, akit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították azt állítva, hogy a „verekedés során megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte.

Kiemelt kép: Nikolay Petrov / BelTA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik