Nagyvilág

Öt napig volt hatalmon Peru ideiglenes elnöke

Lemondott Peru mindössze öt napja hivatalban lévő ideiglenes elnöke vasárnap, a napok óta tartó, erőszakba torkolló tüntetéseket követően.

A demonstrálók és a rohamrendőrök közötti összecsapásokban két ember életét vesztette szombaton a fővárosban, Limában, ahol immár ötödik napja több ezren utcára vonultak, hogy így tiltakozzanak Martín Vizcarra előző elnök elmozdítása ellen.

Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig ügyvivő jelleggel betöltő Manuel Merino parlamenti házelnök a bejelentésekor békét és egységet sürgetett.

Kijelentette, hogy a tüntetések egyes résztvevői káoszt akarnak szítani a dél-amerikai országban, amit ki kell vizsgálni, ugyanakkor leszögezte, hogy semmi sem indokolhatja törvényesen tüntető állampolgárok halálát.
Egyelőre nem tudni, hogy ki lehet majd az új elnök, Merino azonban kiemelte, hogy nem fog „hatalmi vákuumot” hagyni maga mögött.

A törvényhozás kedden mozdította el tisztségéből alkotmányos vádeljárás keretében Vizcarrát, két hónappal azt követően, hogy túlélt egy másik hasonló leváltási kísérletet.

Az a vád ellene, hogy 2011 és 2014 között, még Moquegua megye kormányzójaként mintegy 637 ezer dollárnyi (192 millió forintnyi) kenőpénzt fogadott el két cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik