Nagyvilág koronavírus

Ausztriában óriási ütemben terjed a koronavírus

Világszerte jelenleg Ausztriában a legmagasabb az új koronavírus-fertőzöttek aránya a népességszámra vetítve – derült ki az Our World in Data online adatbank rangsorából.

Ausztriában a hétnapos átlagot nézve 831 új fertőzött jut egymillió lakosra, és ezzel megelőzte Georgiát (781), Svájcot (743), Csehországot (674) és Szlovéniát (668). Azonban míg Svájcnak és Csehországnak látszólag sikerült megfékeznie a járvány terjedését, Ausztriában október közepe óta meredeken emelkednek a számok, írja az MTI.

Bár az osztrák kormány november 3-án szigorított az óvintézkedéseken, a lépés nem bizonyult elegendőnek a járvány terjedésének megfékezésére. Az egészségügyi rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében a bécsi kabinet úgy döntött, hogy szombaton további szigorításokat léptet életbe.

Ausztriában a tavaszi országos karantén március 16-i életbe lépését követően még két hétig emelkedtek a fertőzöttségi mutatók, majd áprilistól fokozatosan csökkenni kezdtek. A halálozási adatok csak április közepétől kezdtek javulást mutatni. Jelenleg mind a fertőzöttek, mind a halálos áldozatok száma jóval magasabb, mint tavasszal volt.

Az osztrákok arra számítanak, hogy az eddig meghozott intézkedések nem elegendőek, ezért a kormány további szigorításról dönt nemsokára. Ezért pánikvásárlásokkal készülnek fel a lakosok a bezárkózásra.

Százméteres sorok kígyóznak az osztrák plázákban a bezárások hírére
A pánikvásárláson kívül a leértékelések is fokozzák a tömeget.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!