Nagyvilág koronavírus

Szlovéniában teljes gyülekezési tilalmat vezettek be

A kormány rendelete szerint péntektől két hétig teljes gyülekezési tilalom lép életbe Szlovéniába – írja a helyi sajtó alapján az MTI.

Minden összejövetel tilos, kivéve, ha családtagok vagy egy háztartásban élő emberek gyűlnek össze. Házasodni csak minisztériumi engedéllyel lehet, fogadást azonban nem lehet tartani az esküvői ceremónia után. Csütörtökig a csoportosulások maximális létszáma hat fő volt.

A kormány azzal magyarázta a drasztikus szigorításokat, hogy a korábbi, a járvány megfékezését célzó intézkedések csak részben hoztak eredményt.

Az országban marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is mindenhol kötelező a szájmaszk viselése. Zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik, valamint a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek, a szállodák és az ipari szolgáltatók sem nyithatnak ki.

A kabinet által pénteken közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1508-cal 52 378-ra nőtt a fertőzöttek száma. Harmincnyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 724-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1199-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 3056 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 78 978-at. Az elmúlt napon újabb 43 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 968-ra emelkedett. Kórházban 1620 beteget ápolnak, közülük 179-en vannak lélegeztetőgépen

kiemelt kép: MTI/AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik