Nagyvilág koronavírus

Egy covidos ukrán nő az utcán, a bezárt kórház előtt szült

A kórház az utcán levezetett szülés miatt kivizsgálását ígérte.

Az asszony Cserkaszi városában, a kórház épületének bezárt ajtaja előtt, közvetlenül a földön adott életet gyermekének – írja az ukrán média alapján a Kárpátitnfo.net. Egy helyi férfi vitte a feleségét a koronavírus-fertőzötteknek kijelölt kórházhoz.

Útközben hívta orvosukat, akinél a nőnek szülnie kellett volna, ha nem koronavírusos, ő irányította a COVID-19-es betegeket fogadó osztályhoz, amelyet azonban éjszakára bezártak. A férj már nagyon ideges volt. Azt mondta, hiába kiabált, senki sem nyitott ajtót.

Végül vajúdó feleségének leterítette a földre a kabátját, az orvosuk pedig még időben a kórház bejáratához ért, és az utcán levezette a  szülést. Az épület ajtaját végül akkor nyitották ki, amikor az apa már karjában tartotta az újszülöttet.

A kórházban az utcán levezetett szülést rendkívüli eseménynek nevezték, azt ígérték vizsgálat indul. Egyelőre annyit mondtak, a nőnek mentőt kellett volna hívnia, a késlekedést pedig azzal magyarázták, hogy sokáig tartott, amíg az orvosok felvették a védőruhát.

Közben kórházba vitték Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kabinetfőnökét, Andrij Jermakot is. Róluk néhány napja derült ki, hogy fertőzöttek. Nekik egy kijevi klinikán kialakították a hivataluk ellátásához szükséges körülményeket. Ukrán sajtóhírek szerint az elnöki hivatal más munkatársai is megfertőzödtek.

Ukrajnában egyelőre nem csökkent a járvány terjedésének üteme. A kijevi kormány szerdán országos vesztegzárat rendelt el a hétvégékre. Az állami hírügynökség szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter csütörtökön azt mondta, az elmúlt 24 órában 11 057 fertőzöttet regisztráltak, ami újabb napi rekord. 198 koronavírusos beteg hunyt el. Ukrajnában ezzel félmillió fölé, 500 865-re emelkedett az eddig megfertőződöttek száma, illetve 9145-re a halálos áldozatoké.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik