Nagyvilág koronavírus

Egy erdélyi városban már a halottasházban sincs hely a járvány miatt

Nagyszebenben konténerben tárolják majd a koronavírus-fertőzésben elhunytak holttestét.

Egyre nehezebb helyzetbe kerül a Szeben megyei egészségügy. A Főtér.ro szerint a helyzetre jellemző, hogy a megyeszékhelyen, Nagyszebenben annyira berobbant a koronavírus-járvány, hogy mostanra megtelt a patológiai intézet halottasháza is.

Ezt úgy próbálják orvosolni, hogy egy helyi cég a járványtani előírásoknak megfelelő konténert adott az intézetnek, a jövőben abban tárolják a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt páciensek holttestét.

Nagyszebenben azt követően vált kritikussá a helyzet, hogy az elmúlt héten voltak napok, amikor a megyében tízen, tizenöten hunytak el a Covid-19 szövődményeiben, miközben a patológiának is otthont adó épület igen szűkös, a halottasház kapacitása 10-12 fő.

A megye egyébként a legfertőzöttebbek közé tartozik Romániában.  Kedden majdnem 7 ezrelékes volt a fertőzöttségi arány, míg Nagyszebenben ennél is nagyobb, 11 ezrelékes. Emiatt van olyan kórház, ahol a koronavírusos betegek ápolására elkülönített helyek is beteltek: a szebeni sürgősségi kórházban mind a 177 ágy foglalt – úgy, hogy néhány hete ezen a problémán is konténerek üzembe állításával próbáltak segíteni.

Soha nem volt még ennyi koronavírusos halott Romániában
Nagyon súlyos a helyzet. Nőtt az intenzív osztályon kezelt betegek száma is. Egyre nagyobb a feszültség az egészségügyben.  

Kiemelt kép: Bukarestben egészségügyi dolgozók gyújtanak gyertyát elhunyt kollégáik emlékére, akiknek nevét plakátokra írták egy tüntetésen. MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik