Nagyvilág

Háza előtt lőttek agyon egy újságírót a Fülöp-szigeteken

Agyonlőttek egy újságírót a háza előtt kedden a Fülöp-szigetek északi részén – közölte az MTI a helyi rendőrség jelentése alapján.

A 62 éves Virgilio Maganes éppen a házába akart belépni Villasis városban, amikor két támadó tüzet nyitott rá. A férfi a helyszínen meghalt, a hatóságok egyelőre nem azonosítottak gyanúsítottakat, és a gyilkosság indítékát sem ismerik.

Maganes már a 18. újságíró, aki gyilkosság áldozata lett azóta, hogy Rodrigo Duterte elnök 2016-ban hatalomra került. 2016 novemberében túlélt egy gyilkossági kísérletet: akkor motorbiciklis fegyveresek nyitottak tüzet rá, és úgy sikerült életben maradnia, hogy halottnak tettette magát – idézte fel a Fülöp-szigeteki Újságíró Szövetség.

A Fülöp-szigetek az egyik legveszélyesebb országnak számít az újságírók számára. 2009-ben 32 újságíró vesztette életét egy támadásban, amelyet egy kampányrendezvényre igyekvő helyi politikust kísérő konvoj ellen követtek el Mindanao térségében. A támadásban összesen több mint 50 ember halt meg. A gyilkosságokért egy befolyásos politikai klán több tagját elítélte a bíróság tíz évvel később.

Kiemelt kép: A Malacanang elnöki palota sajtóhivatala által közreadott képen Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök egy ülésen vesz részt a manilai Malacanang elnöki palotában 2020. október 19-én. Az államfő egy tévéműsorban bejelentette, hogy kész felelősséget vállalni a kábítószer-ellenes kampányban megölt ezrek haláláért, de emberiség elleni bűncselekményekkel nem vádolható. A rendőrség adatai szerint mintegy hatezer drogbűnözéssel gyanúsított embert gyilkoltak meg azóta, hogy Duterte 2016 közepén történt hivatalba lépése után leszámolást indított a kábítószer-kereskedelem ellen. (MTI/AP/Malacanang elnöki palota sajtóhivatala/Robinson Ninal Jr.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik