Nagyvilág

Vlagyimir Putyin sort cserélt az orosz kormányban

Az orosz államfő öt miniszter mellett felmentette az Uráli Szövetségi Körzet vezetőjét is.

Putyin elnök döntött arról is, hogy kilenc helyett tíz miniszterelnök-helyettes legyen. A poszt várományosa az energetikai tárcát 2012 óta vezető, az olajkitermelés csökkentéséről kötött OPEC+ megállapodásban kulcsszerepet játszó Alekszandr Novak, akitől  eddigi tisztségét Nyikolaj Sulginov, az orosz vízi erőművek zömét tulajdonló, állami többségű Roszgidro vezérigazgatója veheti át.

Az új jelöltek listáját Mihail Misusztyin kormányfő hétfőn a parlament alsóháza elé terjesztette – közölte az MTI. A kormányalakítás rendjéről rendelkező új, Putyin által pénteken jóváhagyott alkotmányos törvény szerint az alsóház először hagyhat jóvá miniszteri kinevezéseket.

Az Uráli Szövetségi Körzet élén Nyikolaj Cukanov helyét az építőipari minisztérium éléről most felállított Vlagyimir Jakusev veheti át, az ő helyére eddigi helyettese, Irek Fajzullin léphet. A közlekedési tárcát eddig vezető Jevgenyij Ditrih posztját az Aeroflot légitársaságot 2009 óta vezető Vitalij Szaveljev kapja.

Dmitrij Kolibkin helyett az eddig a Távol-Kelet és az északi sarkvidék fejlesztéséért felelős Alekszandr Kozlov lehet a környezetvédelmi miniszter, míg az ő örökébe a két régió fejlesztésére létrehozott alap igazgatója, Alekszej Csekunkov léphet. Kolibkin és Ditrih új megbízatást egyelőre nem kapott.

A hivatalban lévő Misusztyin-kormány januárban alakult meg az előző miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev minisztereiből és újonnan kinevezett tárcavezetőkből. A kabinet energiáinak nagy részét eddig a Covid-19-járvány elleni védekezés kötötte le, írta az állami hírügynökség.

Kiemelt kép: MTI/Szputnyik/Kreml/EPA/Alekszej Nyikolszkij

Ajánlott videó

Olvasói sztorik