Nagyvilág

Joe Bident méltatta Mihail Gorbacsov és George W. Bush is

A volt amerikai elnök és az egykori szovjet államfő is üdvözölte a demokrata politikus megválasztását.

George W. Bush közleményben tudatta, személyesen beszélt Joe Bidennel, hogy kifejezze jó kívánságait. Mint írta: Biden „jó ember, aki egyesíti majd az Egyesült Államokat”, amiben az ő segítségére is számíthat.

Össze kell fognunk a családjaink és a szomszédjaink, a nemzetünk és a jövőnk érdekében

– fogalmazott a republikánus politikus. A választási kampányban nem nyilvánított véleményt, most viszont hangsúlyozta, hogy az amerikaiak nyugodtan megbízhatnak a választási folyamatban, az „alapvetően tisztességes volt, sértetlensége megerősítést fog nyerni, és eredménye egyértelmű”.

Az MTI tudósítója ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az amerikai politikai élet szereplői ellentétes véleményeket fogalmaznak meg a választási eredményekről és az ezzel kapcsolatos perekről. Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója az ABC televíziónak arról beszélt, hogy a republikánusok hibáznak azzal, hogy még nem ismerik el Biden győzelmét, mert a választók éppen azt utasították el, hogy Donald Trump megosztotta a nemzetet.

Kristi Noem, Dél-Dakota republikánus kormányzója szintén az ABC-nek azt mondta: korai győzelmet hirdetni, mert a választási eredmények szempontjából kulcsfontosságú tagállamokban visszaélések fordultak elő. Azt nem tudta megmondani, milyen széles körűek ezek a visszaélések, változtatnak-e a végeredményen, de Al Gore is kapott 37 napot arra, hogy ellenőrizze az eredményt, mielőtt 2000-ben az alkotmánybíróság George W. Bush javára döntött.

2000-ben Al Gore-nak volt lehetősége bírósághoz fordulni, meg kell adnunk ezt a lehetőséget Donald Trumpnak is.

Gorbacsov: Bidennel egyszerűb lesz

Az egykori szovjet államfő szerint Joe Biden győzelme lehetőséget teremt a nukleáris hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött START-3 (Új START) szerződés meghosszabbítására.  Mihail Gorbacsov, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy Biden egy őszinte, észszerű utat járó ember.

Most majd egyszerűbb lesz

– mondta a 89 éves Nobel-békedíjas politikus arra utalva, hogy az eddigi próbálkozások a START-3 megmentésére nem jártak sikerrel, Moszkva Donald Trump amerikai elnökkel alig látott esélyt a februárban lejáró megállapodás meghosszabbítására.

A demokraták természetesen óvatosak lesznek, ahogy mi is. Az elővigyázatosság azonban nem szabad, hogy útját állja a felek közötti valódi tárgyalásoknak

– tette hozzá Gorbacsov.

Vlagyimir Putyin államfő és Szergej Lavrov külügyminiszter még nem reagáltak Biden választási győzelmére. Külpolitikai szakértők szerint a demokrata párti politikus elnöksége alatt Washington és Moszkva kapcsolatai romolhatnak, bár leszerelési kérdésekben előrelépések várhatóak.

Az MTI emlékeztet rá, hogy 2010-ben Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által Prágában aláírt és 2011. február 5-én hatályba lépett leszerelési egyezmény, a START-3 meghosszabbítását Moszkva többször javasolta, amire Washington sokáig nem reagált, majd felvetette Kína bevonását is.

Amikor az amerikai különmegbízott októberben bejelentette, hogy elvi megállapodás született az Új START meghosszabbításáról, azt Lavrov külügyminiszter cáfolta, amikor Putyin elnök később ismét javasolta az egyezmény feltétel nélküli érvényben tartását, azt az amerikai fél elutasította.

Kiemelt kép: Joe Biden demokrata párti elnökjelölt köszönti támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban. MTI/EPA/USA TODAY/Robert Deutsch

Ajánlott videó

Olvasói sztorik