Nagyvilág

Erdogan leváltotta a jegybank elnökét, történelmi mélyponton a török líra

Recep Tayyip Erdogan török elnök leváltotta Murat Uysalt, a török jegybank elnökét. A pénzügyi szakembernek azért kell távoznia, mert a török líra az év eleje óta elvesztette értékének majdnem harmadát. Pénteken újabb történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben. Az éves infláció 12 százalékhoz közelít, és az ország devizatartalékai jelentősen csökkentek.

Uysalt 2019 júliusában nevezték ki a török jegybank élére, miután elődje ellenállt annak a kormányzati törekvésnek, hogy az alapkamat leszállításával próbálják fellendíteni a gazdasági növekedést – írja összefoglalójában az MTI. Szeptemberben meglepte a piacokat a török jegybank azzal, hogy 2018 óta először kamatemelést hajtott végre, mindjárt 200 bázisponttal, 10,25 százalékra növelve az irányadó rátát.

A távirati iroda híradása szerint a központi bank új elnöke Naci Aqbal lesz, aki eddig Erdogan hivatalában foglalkozott költségvetési ügyekkel. Korábban, 2015 és 2018 között pénzügyminiszter volt. Jelenleg Erdogan elnök veje, Berat Albayrak a pénzügyminiszter, aki az államfővel együtt rendszeresen külföldi hatalmakat hibáztat a török gazdaság bajaiért.

Hova tart a forint? Miért zuhan a török líra?
Az MNB-t nem zavarja a forint gyengülése. Most Amerika kezében vagyunk. A törökök a követhetetlen jegybanki politikájuk miatt vannak bajban, a líra egy év alatt 40 százalékot veszített értékéből.

Kiemelt kép: Tur Presidency / Murat Cetinmuhurd / Anadolu Agency / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik