A következő élő közvetítés része Felesége kéri Trumptól, ismerje el a vereségét, Biden a Balatonon járt nászúton

CNN: Joe Biden Amerika új elnöke

Joe Biden megszerezte Pennsylvaniaban a 20 elektori szavazatot, így elérte a végső győzelemhez szükséges 270 elektort – írja a CNN 96 százalékos feldolgozottságnál, miután 30 ezer szavazat fölé nőtt a demokrata jelölt előnye az államban. Bár öt államban még számolják a szavazatokat – Biden Nevadában, Arizonában és Georgiában is vezet –, már 273 biztos elektori szavazata van.

Donald Trump kihívója és utódja kulcsfontosságú államokban tudott fordítani a levélben leadott és nagyvárosi szavazatokkal az elmúlt napokban, így ő lesz az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

Az Egyesült Államokban nincs hivatalos szervezet, amely bejelenti a győztest, mert ez csak az elektori kollégium ülésén lesz hivatalos. A hagyomány az, hogy a nagy lapok jelentik be a nyertest. A nagyobbak közül ezt egyelőre egyedül a Fox News nem tette meg.

Az amerikai alkotmány és a szövetségi törvények egyébként nem határozzák meg, hogy az elektoroknak kötelező követniük a nép akaratát, és csak arra a jelöltre adhatják le voksukat, aki megnyerte az államukban a választást. Ezzel együtt több mint 99 százalékban így tesznek, és bizonyos államokban kötelezni is lehet őket erre. Ráadásul jelen állás szerint Bidennek 306 elektora is lehet.

Magyar idő szerint szerda éjjel 1 órakor kezdtek el érkezni az első számok az amerikai elnökválasztásról. Floridában a kezdeti szoros verseny után a republikánusok győztek, ahogy Texasban is, ugyanakkor utóbbi államban a demokraták az elmúlt évtizedekhez képest jelentősen erősödtek. Trump ezután lényegében be is jelentette a győzelmét, majd miután elúszni látszott a választás, folyamatosan csalásról írt Twitter-oldalán, de bizonyítékokkal nem tudott előállni. Trump végül szombaton már végső elkeseredésében bejegyzésében arról írt, hogy ő nyerte a választást, méghozzá jócskán.

A választási csalásokkal kapcsolatban Ellen Weintraub a Szövetségi Választási Bizottság elnöke arról beszélt a CNN-nek adott rövid interjújában, hogy nincsen csalásra utaló bizonyíték. Hozzátette, hogy kevés panasz érkezett a választások lebonyolításával kapcsolatban, és minimális azoknak a száma, melyek megalapozottak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik