Nagyvilág

Megkezdődött a lakosok tömeges tesztelése Liverpoolban

Pénteken elkezdődött Liverpoolban a brit kormány által meghirdetett, egész városokra és országrészekre kiterjedő tömeges koronavírus-szűrési program első, egyelőre próbajellegű szakasza – írja az MTI.

A félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban péntektől mindenki részt vehet bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik. A szűrési program próbaszakasza a jelenlegi tervek szerint két hétig tart.

A lakosság kombinált tesztekre jelentkezhet: ezek egyik eleme az immár hagyományos PCR-szűrés, a másik viszont egy gyorsteszt, amely szintén orrból és szájból vett mintákat vizsgál, de nem igényel laboratóriumi kiértékelést és egy órán belül eredményt mutat.

Boris Johnson brit miniszterelnök a program bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a tömeges szűréssel sok ezer olyan fertőzött azonosítható és elkülöníthető, akiknek nincsenek tüneteik, így tudtukon kívül terjesztik a vírust. Johnson kijelentette: a liverpooli koronavírus-szűrési program sikere esetén a kormány már a karácsonyig hátralévő időszakban több millió gyorstesztet tesz hozzáférhetővé országszerte.

Liverpool a legfertőzöttebb angliai térségek közé tartozik: a városban és tágabb környezetében a múlt héten százezer lakosonként 351 fertőzöttet mutattak ki, Anglia egészének átlagában ugyanakkor százezer lakosra 153 koronavírus-fertőzött jutott ugyanabban az időszakban.

Boris Johnson a liverpooli program bejelentése előtt nem sokkal, a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján közölte, hogy Nagy-Britanniában több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van “azonnali kilátás”.  Hangsúlyozta: ezzel a gyorstesztekkel egész városok lakosságát lehet majd egyszerre koronavírus-szűrésnek alávetni.

Kiemelt kép: A liverpooli Beatles Múzeum előtt görgetnek teli söröshordókat 2020. október 14-én. A koronavírus-járvány miatt a városban ideiglenesen bezárásra kényszerülnek a vendéglátóhelyek. MTI/EPA/Peter Powell

Ajánlott videó

Olvasói sztorik