Nagyvilág koronavírus

Romániában 10 ezerhez közelít a napi fertőzöttek száma

12 061 személyt kezelnek kórházban, közülük 1014 személy szorul intenzív terápiás ellátásra. Újabb erdélyi települések kerültek vesztegzár alá.

Romániában az elmúlt 24 órában újra rekordszámú, 9714 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 276 802-re nőtt – írta csütörtökön a hivatalos adatok alapján a Maszol.ro. A román kormány két tagjánál, a gazdasági és a közlekedési miniszternél is kimutatták a fertőzést.

Összesen 121 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 7540-re emelkedett. Eddig összesen 191 085-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 78 177. 

12 061 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel és rekordszámú, 1014 személy szorul intenzív terápiás ellátásra.

Az elmúlt 24 órában több mint 8 ezer bírságot rótt ki a rendőrség és a csendőrség a járványügyi szabályok megszegése miatt hét ügyben pedig bűnvádi eljárást indítottak a betegség leküzdésének meghiúsítása miatt.

12 erdélyi település vesztegzár alatt

Az MTI jelentése szerint a rohamosan terjedő koronavírus-fertőzés megfékezése érdekében Erdély és Bánság újabb tizenkét települését (köztük Zilahot, Szamosújvárt és Újszentest) vonták vesztegzár alá. A karanténrendelet értelmében a lezárt településekre vezető utakat őrző rendőrök, csendőrök csak azokat engedik át, akik igazolják, hogy alapos okuk van az utazásra.

A településeken betiltották a magánrendezvényeket, bezártak a vendéglátóhelyek, keresztelőn, esküvői és temetési szertartáson csak nyolc ember vehet részt, mindenütt kötelező a maszkviselés, este tíztől hajnali öt óráig kijárási tilalom érvényes. A járványügyi hatóságok olyan településeken rendelték el a karantént, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint hat ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

A küszöbérték átlépése nem jár automatikus karanténnal,  Székelyudvarhelyen a fertőzési ráta múlt héten a lakosság nyolc ezrelékét is meghaladta, a Hargita megyei közegészségügyi hivatal mégsem tartotta indokoltnak a vesztegzár bevezetését. Ugyanakkor
elkerülhetetlennek nevezte a karantén bevezetését Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, aki szerint csak így előzhető meg, hogy a hatezrelékes fertőzési rátához közelítő város a karácsonyi ünnepekre kerüljön vesztegzár alá. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is arra figyelmeztetett, hogy a városban a fertőzés üteme rohamosan közelít a karantén elrendelését indokló számhoz.
 

 

Kiemelt képünk illusztráció : Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik