Nagyvilág koronavírus

A 70 milliós Thaiföldön napi 6-7 új koronavírusos eset van – ebből egy most Szijjártó Péter

Szerda reggel tájékoztatta az MTI-t Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, hogy Szijjártó Péter koronavírusos. A miniszter bangkoki tesztje lett pozitív – ezzel bekerült a pár tucatnyi ember közé, akik jelenleg is koronavírusosak az ázsiai országban.

A coronavirus.app adatai szerint Thaiföldön nem igazán jelentkezett még a második hullám: a március közepi kiugró értékek óta a legmagasabb esetszám 22 volt szeptember végén, az elmúlt héten pedig összesen 45 ember tesztje lett pozitív, ami azt jelenti, hogy naponta 6-7 új beteggel kell számolniuk az ázsiai országban. Ebbe a statisztikába került bele most valószínűleg Szijjártó Péter külügyminiszter is.

Az MTI azt írja, Szijjártó Kambodzsából érkezett Thaiföldre. Mivel az Ázsiába indulás előtti tesztje negatív volt, így elvileg akár út közben is elkaphatta a vírust. Ám Kambodzsa mutatói még jobbak, mint Thaiföldé: a 16 milliós országban az elmúlt két hónapban összesen 18 fertőzöttet találtak – meg kell jegyezni viszont, hogy nem tudni, hogy a két országban hány tesztet végeznek pontosan és milyen protokoll szerint. Májusban egyébként felmerült a gyanú, hogy a jó statisztikák mögött a tesztek limitált száma áll, ezt akkor egy virológus cáfolta a Bangkok Post szerint.

Szijjártó egyébként több posztja szerint is maszk nélkül találkozik emberekkel, például Kambodzsában is csak a sajtó munkatársai viseltek maszkot, ő és fogadói nem.

Kiemelt kép: Facebook/Szijjártó Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik