Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Már csak öt államon múlik, hogy Biden vagy Trump nyer

Mutatjuk a lehetséges eredményeket.

Joe Biden optimistán nyilatkozott esélyeit illetően az elnökválasztás estéjén tartott beszédében, kijelentve, hogy végül a demokraták fogják megnyerni a helyi idő szerint kedden tartott amerikai elnökválasztást, aminek végeredményére még várnunk kell. Sok lehetősége azonban már nem maradt a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat megszerzésére.

A jelenlegi állás szerint Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania és a nagy meglepetésre még mindig nem teljesen biztosan eldőlt Georgia államokban bizonytalan még, hogy ki lesz a győztes. Arizona is bizonytalan ugyan, de nagyon úgy tűnik, hogy a demokrata elnökjelölt fog ott győzedelmeskedni, annyira, hogy a jobboldali Fox News már odaadta Bidennek, és Nevadában is Biden győzelme várható.

Arizonával és Nevadával Biden 243 elektori szavazatra számíthat biztosan. Ha emellett megnyeri Wisconsint (10 elektori szavazat) és Michigant (16 elektori szavazat), pont eléri a végső győzelemhez szükséges 270 szavazatot.

És, ami igazán fontos: nem kell győznie Pennsylvaniában. Ez utóbbi azért lényeges, mert Donald Trump már jó előre bejelentette, hogy jogi úton fogják megtámadni az elnökválasztás után beérkező levélszavazatokat. Az állam legfelsőbb bírósága engedélyezte ugyanis, hogy a november 3-a után három napig beérkező levélszavazatokat is bele lehet számolni a végeredménybe, amit az elnök kampánya „csalásként” értékelt.

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy Trumpnak  szüksége lesz erre ilyen eszközökre.

A jelenlegi eredmények szerint Trump 88 százalékos feldolgozottság mellett vezet Wisconsinban, 110 ezer szavazattal, 64 százalékos feldolgozottság mellett Michiganben háromszázezer szavazattal, és szintén 64 százalékos feldolgozottságnál hétszázezer szavazattal Pennsylvaniában.

Közben viszont nagy meglepetést okozhat Georgia állam is. Már kezdett úgy tűnni, hogy Trump győzni fog a korábban megbízhatóan republikánusnak számító, de idén kétesélyessé vált államban: magyar idő szerint reggel fél 8-kor, 87 százalékos feldolgozottság mellett Trump nagyjából 250 ezer szavazattal vezetett. A még meg nem számolt voksok azonban pont olyan népes megyékben vannak, ahol Biden nagy arányban vezet, és könnyen elképzelhető, hogy azokkal Biden be tudja hozni lemaradását, és végül megnyeri a 16 elektori szavazatot hozó államot. Ezzel nagy lépést tenne végső győzelme felé: még azt is túlélné, ha nem nyerne Wisconsinban vagy Michiganben.

Azonban okozhat még meglepetést Nevada. Ha ott végül Trump nyer, Biden előtt nem sok út marad a győzelemre. Vagy Pennsylvaniát, vagy Georgiát mindenképpen meg kell nyernie, és mellé még Michigant is.

A demokraták attól tartanak, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság, ahol 6-3 arányban vannak többségben a konzervatív bírák, a republikánusok javára fog dönteni, és érvényteleníteni fogják a később beérkezett levélszavazatokat, amelyek között az általánosan elfogadott vélemény szerint a demokrata voksok lesznek többségben. Ezzel pedig bizonytalanná válik egy Biden-győzelem.

Kiemelt kép: Jeenah Moon / Bloomberg / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik