Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Ebben a 8 államban dőlhet el az elnökség sorsa

Egyelőre még senki sem tudja, hogy Joe Biden földcsuszamlásszerű győzelmet arat-e, vagy Donald Trump meg tudja-e ismételni a 2016-os meglepetést és a várakozások ellenére duplázni tud. Egy biztos, rendhagyó, sőt, történelmi választás előtt áll az Egyesült Államok. A statisztikai modellezéssel és elemzéssel foglalkozó FiveThirtyEight adatai alapján a Politico szakértői az alábbi nyolc államra hívták fel az olvasók figyelmét, mint olyan csataterekre, amelyek eldönthetik a 2020-as amerikai elnökválasztást.

Többféle tényező miatt esett erre a nyolc államra az amerikai szakemberek választása: korábbi választási eredmények, szavazói regisztrációs adatok, közvélemény-kutatások, a demográfiai összetétel, valamint helyi pártstratégákkal és tisztségviselőkkel készített interjúk adták az alábbi elemzések alapját.

A Politico szeptember elején kezdte el figyelni ezeket a csatatereket, ahol egyből világossá is vált, Donald Trumpnak problémája van a külvárosi szavazók megszólításával, de hasonlóan rosszul áll a női szavazók elérését tekintve, mindezen pedig nem segített, ahogy a koronavírus járványt kezelte. Októberre nem sokat változott a helyzet, Biden stabilan tartotta az előnyét, míg az elnök látszólag minden céltudatosságot nélkülöző üzeneteivel nem tudta megfordítani a trended, amikor pedig ő maga is elkapta a koronavírust, sok szavazó szemében megpecsételődött a sorsa. A Politico szerkesztői arra figyelmeztetnek, hogy bár minden hagyományos mérési és előrejelzési módszer szerint Bidennek áll a zászló, Trump esetében bármire – és annak ellenkezőjére – sem árt felkészülni. A felvezetést követően azonban lássuk, hol mi várható!

Arizona – 11 elektori szavazat

A New York Times és a Siena College közvélemény-kutatásának vasárnapi eredményei szerint Joe Biden 6 ponttal vezet Trump előtt. Érdekesség, hogy Arizonában hagyományosan többen szavaznak levélben, mint más államokban, idén azonban a szakértők azt valószínűsítik, hogy sokan személyesen járulnak majd az urnákhoz. A Biden kampánynak reményt adhat, hogy az új arizonai szavazók – akik különböző okokból nem voksoltak 2016-ban – között majdnem 28 százalék a 18-29 éves fiatalok aránya. A Trump-stáb viszont abban bízhat, hogy aktivistáik rendkívül sok energiát öltek a nagyvárosokon kívül élő szavazók “megdolgozásába”, emellett Joe Biden sem látogatott el személyesen Arizonába a választás előtt.

Fotó: Courtney Pedroza / Getty Images / AFP

Florida – 29 elektori szavazat

Az amerikai politika iránt érdeklődők számára talán nem monduk újdonságot, ha azt mondjuk, Floridában bármi megtörténhet. Az állam komoly zsákmány lehet bármelyik jelölt számára és míg 2016-ban Trump könnyedén vitte Floridát, idén nehezebb dolga lehet, egyrészt a sok nyugdíjas szavazó miatt, akik közül sokan pártoltak Bidenhez a járvány kezelése miatt. Emellett jelentős a spanyolajkú lakosság is, akik a bevándorlással kapcsolatos politikája miatt valószínűtlen, hogy nagy számban támogatnák a republikánus elnököt.

Georgia – 16 elektori szavazat

Georgia sokáig sima ügy volt a republikánusoknak, Donald Trump 2016-ban 5 pontos fölénnyel nyert itt, idén azonban jó, ha fél pontocskányi előnyt meg tud őrizni. A verseny jelenleg gyakorlatilag megjósolhatatlan, a közvélemény-kutatások rendre statisztikai hibahatáron belül hozzák a két jelöltet, nem véletlen, ha mindkét jelölt sok figyelmet szentelt a georgai szavazók meggyőzésének a kampány utolsó napjaiban. Az államban alaposan megváltozott a demográfiai összetétel, illetve az Atlanta környéki szavazók közül sokan haragszanak Trumpra a Black Lives Matter tüntetésekkel kapcsolatos rendőri fellépés miatt, ez magyarázhatja a szoros versenyt.

Fotó:  Jessica McGowan / Getty Images / AFP

Michigan – 16 elektori szavazat

2016-ban Donald Trump több mint tízezer szavazattal nyerte meg az államot, idén azonban erre gyakorlatilag nincs esélye: a Politico által megkérdezett demokrata és republikánus stratégák véleménye is egybecseng: Trump itt csúnya vereségre számíthat, óvatos becslések szerint 3, de akár 7 ponttal is kikaphat Joe Bidentől.

Minnesota – 10 elektori szavazat

Az északi államban első blikkre a demokraták állnak jól, akik elképesztő összegeket költöttek hirdetésekre, hogy ellensúlyozzák a republikánus propagandát. Donald Trump viszont személyesen is többször járt itt, a vidéki szavazók között pedig komoly támogatása van, így itt nem lehet leírni az elnököt.

Észak-Karolina – 15 elektori szavazat

Az este egyik legszorosabb versenyét hozhatja Észak-Karolina, ahol Donald Trump 2016-ban a külvárosi szavazatokkal tudott győzni. A demográfiai adatok azonban annyira összetett képet mutatnak, hogy szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mi várható. Egy biztos: Trump nem engedheti meg magának, hogy a négy évvel ezelőtti szavazatokból túl sokat elveszítsen.

Fotó: Melissa Sue Gerrits / Getty Images / AFP

Pennsylvania – 20 elektori szavazat

A 2020-as választás egyik legfontosabb indikátora lehet a keleti állam, ahol 2016-ban Donald Trump szoros versenyben tudott győzni. Ha Biden nyer, könnyen lehet, hogy a verseny idő előtt eldőlhet – persze, ha a szavazatokat sikerül időben feldolgozni – Trumpnak tehát kötelező hoznia az államot, ha életben kívánja tartani az esélyeit. Az előrejelzések szerint a demokraták 4-5 százalékpontos előnyben vannak, mégsem lehetnek nyugodtak, a Trump kampány ugyanis minden eszközzel igyekezett leszorítani a szavazók számát, többek között a levélszavazatok korlátozásával.

Wisconsin – 10 elektori szavazat

Szintén fontos csatatérállam, ahol a modellek szerint Joe Biden áll nyerésre, a voksok számát pedig befolyásolhatja, hogy az államban jelenleg kifejezetten súlyos a koronavírus-járvány. A demokrata jelöltnek kedvezhet, hogy rengeteget költött itt tévés hirdetésekre, Trump azonban több nagy támogatói gyűlést is megtartott Wisconsinban, a járványügyi szakértők aggályai ellenére.

Az este folyamán ezekre az államokra lesz érdemes figyelni, de a 24.hu percről percre tudósít majd az amerikai választásokról.

Kiemelt kép: Szavazók állnak sorba, hogy leadhassák szavazatukat a Florida állambeli Palm Beachen. Fotó: Joe Raedle / Getty Images North America / Getty Images / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik