Nagyvilág

A bécsi terrortámadás három sérültjének válságos az állapota

Sajtótájékoztatót tartott kedden Michael Ludwig bécsi polgármester, aki közölte, hogy a bécsi kórházakba szállított 24 ember közül egy meghalt, tízet elbocsátottak, tizenhármat továbbra is kezelnek, közülük háromnak válságos az állapota.

Négy további súlyos sérült állapota stabilizálódott, így ők már nincsenek életveszélyben

– mondta a polgármester. Az MTI beszámolójából az nem derül ki, hogy a kórházban elhunyt férfi a már korábban ismert négy halott egyike, vagy egy újabb áldozatról van szó.

Michael Ludwig beszámolója szerint a támadás este nyolc óra tájban kezdődött az osztrák főváros előkelő negyedében. Egy különleges egység rendőreit vezényelték a helyszínre, akik 20 óra 9 perckor tették ártalmatlanná a támadót, ezzel az incidens véget ért. A gyors beavatkozás nélkül az incidens sokkal súlyosabb lett volna – mondta a belügyminiszter.

A Kujtim Fejzulaiként azonosított, észak-macedón szülőktől Ausztriában született 20 éves elkövetőt 22 hónap börtönbüntetésre ítélték 2019 áprilisában, amiért megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez. Decemberben a fiatalokra vonatkozó törvény értelmében büntetésének letöltése előtt szabadult.

Karl Nehammer belügyminiszter korábban már közölte, hogy a támadás helyszínén készült videófelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy nincs jele második elkövetőnek.

Mindaddig azonban, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért

– tette hozzá.

Nehammer az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy Fejzulai a támadás előtt kitett egy fényképet az Instagram-oldalára, amelyen két olyan fegyverrel látható, amelyeket feltehetően a támadáshoz is használt.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

kiemelt kép: JOE KLAMAR / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik