Nagyvilág

Kurz: Nem a keresztények és a muszlimok, hanem a civilizáció és a barbárság küzdelmét látjuk

A civilizáció és a barbárság küzdelmének vagyunk szemtanúi

– hangsúlyozta a bécsi terrortámadásra reagáló beszédében Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden.

Kurz óva intett a társadalmi szakadástól. A kancellár szerint a történtek nem a keresztények és a muszlimok vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak. Sokkal inkább azok között zajlik küzdelem, akik hisznek a békében és akik háborút akarnak – mondta a kancellár.

Hangsúlyozta, hogy a vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet.

„Sohasem felejtjük el a tegnap este áldozatait, és közösen megvédjük alapértékeinket” – szögezte le a kancellár, hozzátéve, hogy egy idősebb férfi, egy idősebb nő, egy fiatal férfi és egy pincérnő vesztette életét a támadásban.

Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket

– mondta, hozzátéve, hogy nem engednek teret ennek a gyűlöletnek.

„Ha olyan szerencsések vagyunk is, hogy egy alapvetően biztonságos országban élünk, tudnunk kell, hogy a világ sajnos nem biztonságos” – folytatta a kancellár, aki szerint a merényletet olyanok követték el, akik „gyűlölik életvitelünket és alapértékeinket”

Egyúttal megígérte, hogy felelősségre vonják a támadás elkövetőit és kitervelőit.

Hétfő este szélsőséges merénylők kezdtek lövöldözni a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén. A merényletben eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek. Egy támadót lelőttek a kiérkező rendőrök.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Florian Wieser

Ajánlott videó

Olvasói sztorik