Nagyvilág

Tűzharc a kabuli egyetemen, legalább 19 halott

A katonai egyenruhát viselő támadók célpontjai a diákok voltak.

A kabuli egyetem területére reggel hatoltak be. Ekkor jelentettek két robbanást is. Az elsőt az épület keleti kapuja, a másodikat később, az északi kapuja felől. Ezt követően több órán át tartott a tűzharc a biztonsági erők és az épületbe behatoló fegyveresek között. Az MTI az afgán belügyminisztériumra hivatkozva azt írta, hogy

legalább 19-en meghaltak, köztük mindhárom támadó. Az eddigi adatok szerint 22-en sebesültek meg.

Szemtanúk szerint a katonai egyenruhát viselő támadók célpontjai a diákok voltak. A biztonsági erők több száz diáknak és tanárnak segítettek elhagyni az épületet. Egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselő szerint ezt a NATO-vezette, Eltökélt Támogatás nevű misszió is támogatta.

Tarik Arián belügyi szóvivő korábban azt mondta, egyelőre nem tudják, összehangolt támadásról van-e szó. Abdulla Abdulla, a kormányellenes tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke a Twitteren borzalmasnak nevezte az egyetem elleni támadást, jelezte, hogy a diákoknak joguk van biztonságos körülmények közt tanulni. Stefano Pontecorvo, a NATO-erők helyi polgári főképviselője szintén a gyerekek és a diákok biztonságáért emelt szót.

Az afgán híradások szerint a támadás idején az egyetem könyvkiállítást rendeztek, amelyen több közjogi méltóság is részt vett. Vasárnap az ISNA iráni hírügynökség vasárnap azt írta, hogy a könyvvásárt Irán kabuli nagykövete és kulturális attaséja nyitja meg, és mintegy negyven iráni könyvkiadó vesz részt rajta. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadást, a tálib lázadók tagadták, hogy bármi közük lenne hozzá.

A tálibok béketárgyalásokat folytatnak a kormánnyal Katarban a több mint négy évtizede tartó polgárháború lezárásáról. A folyamat lassan halad, az erőszakcselekmények leállítására szólító felhívások ellenére a helyzet keveset javult.

Az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) minapi jelentése szerint az év első kilenc hónapjában harminc százalékkal kevesebb civil áldozata volt a harcoknak a tavalyi év hasonló időszakához képest, de így is 2117-en meghaltak és 3822-en megsebesültek.

Tavaly nyolc ember halt meg a kabuli egyetem kapujánál elkövetett robbantásban, négy éve az ottani amerikai egyetem elleni támadásban 13-an vesztették életüket. Október végén az Iszlám Állam terrorcsoport egyik öngyilkos merénylője robbantotta fel magát a főváros jobbára síiták lakta negyedében lévő oktatási központnál. A merényletben 24 diák halt meg, és több mint százan megsebesültek. Az Iszlám Állam háborút hirdetett az afganisztáni síita kisebbség ellen, és több tucat támadást hajtott végre ellene, amióta hat évvel ezelőtt megvetette a lábát az országban.

Kiemelt kép: Afgán rendőrök a kabuli egyetemen, ahova fegyveresek hatoltak be. A biztonsági erők körbevették az intézményt, lezárták az oda vezető utakat. MTI/AP/Rahmat Gul

Ajánlott videó

Olvasói sztorik