Nagyvilág koronavírus

Francia tudósok szerint a második hullámnak két hónap múlva vége lehet, de utána újabbak jönnek

A koronavírus-járvány Európát jelenleg sújtó második hulláma nem a végső, és a tél végéig, valamint a jövő tavasz folyamán egymást követő, több hullámra kell számítani – jelezte hétfőn a francia kormány mellett működő tudományos tanács az MTI tudósítása szerint.

Nehéz előre látni mennyi ideig fog tartani a második hullám, mert az magán a víruson, az időjárási viszonyokon, valamint a vírus terjedésének megfékezésére foganatosított intézkedéseken, s azok társadalmi elfogadottságán, azaz hatásán is múlik

– írták legutóbbi, október 26-i keltezésű véleményükben a francia döntéshozókat segítő szakemberek, két nappal azelőtt, hogy az Emmanuel Macron államfő által összehívott védelmi tanács általános lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről döntött.

A tanács a második hullám végét az év végére vagy a jövő év elejére feltételezi. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy bármilyen intézkedéseket is foganatosítson a kormány, “azok nem lesznek elégségesek újabb hullámok elkerülésére a második után”.

A tudományos tanács az október 26-i véleményében az általános karantén kihirdetését szorgalmazta, amelyet a kormány végül meg is tett.

Több egymást követő hullám lehet a tél végén és 2021 tavaszán különböző dolgoktól függően

– írták a szakemberek, kiemelve az időjárási viszonyokat és a kormány stratégiájának hatékonyságát.

A francia szakemberek szerint az európai kormányok a járvány egymást követő hullámainak kezelésével fognak szembesülni az első oltóanyagok és ellenszerek bevezetéséig, amelynek időpontjára a tudományos tanács “talán 2021 második negyedévét” jelölte meg.

Kiemelt kép: Zár egy bár Párizsban 2020. október 17-én, miután életbe lépett a kijárási tilalom. Ettől a naptól kezdve a francia kormány egészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett ki, ennek keretében december 1-jéig a maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és az elővárosokban, valamint nyolc nagyvárosban este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép hatályba. MTI/AP/Lewis Joly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik