Nagyvilág

A dél-koreai sorozatgyilkos csodálkozott, hogy harminc évig nem kapták el

Egy dél-koreai férfi hétfőn a bíróságon bevallotta, hogy három évtizeddel ezelőtt meggyilkolt 14 lányt, illetve nőt – írja a CNN. Ez volt az ország egyik legsúlyosabb sorozatgyilkossági ügye, ítélet azonban csak egyetlen esetben született, akkor is egy ártatlan férfit zártak börtönbe, akinek most kezdődött meg a kártérítési pere. A valódi bűnös a tárgyaláson elmondta, maga sem értette, hogy miért nem kapták el korábban, és mindenkitől bocsánatot kért.

1986-ban egy női holttestre bukkantak a dél-koreai Hvaszongban, majd pár éven belül tizenhárom újabb áldozat került elő a városban, ahol korábban nem voltak jellemzőek az erőszakos bűnesetek. A legidősebb áldozat hetvenegy, a legfiatalabb 13 éves volt, az ő meggyilkolásával és megerőszakolásával egy Jon nevű férfit vádoltak a hatóságok  (teljes nevét a dél-koreai személyiségvédelmi törvények miatt nem fedték fel a nyilvánosság előtt), majd 1990-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A többi gyilkossági ügy közel harminc évig megoldatlan maradt.

Az ártatlanságát mindvégig bizonygató Jon 2008-ban szabadult. A sorozatgyilkosságok ügyét 2019-ben sikerült megoldani, amikor újra megvizsgálták a bűntények helyszínéről származó DNS-mintákat. Az eredmények egy Li Csun-je nevű férfihoz vezettek, aki 1994 óta életfogytiglani börtönbüntetését tölti sógornője megerőszakolása és megölése miatt. A most 57 éves férfi azonnal beismerte az összes gyilkosságot, vallomása mellé részletes rajzokat is készített a rendőröknek a bűntények helyszíneiről.

Jon kártérítési perének első napján Li Csun-je elmondta, hogy amikor annak idején a rendőrség az egyik gyilkossággal kapcsolatban kikérdezte, éppen az áldozat karóráját viselte. A rendőröket viszont inkább az érdekelte, miért nincs nála személyi.

„Még mindig nem értem, miért nem voltam gyanúsított” – mondta. „Nem próbáltam nagyon elrejteni a dolgokat, szóval azt hittem, hamar elkapnak. A gyilkosságok idején több száz rendőr nyüzsgött körülöttem, de minden alkalommal inkább a gyanúsítottakról kérdezgettek, rám nem voltak kíváncsiak.”

A férfi a bíróságon érzelmek nélkül taglalta a tizenhárom éves lány meggyilkolásának pontos részleteit. „Hirtelen felindulásból cselekedtem” – indokolta tettét.

A tévesen elítélt Jon vallomása erőszakos kikényszerítésével vádolja a rendőrséget. Elmondása szerint három napon keresztül fizikailag és verbálisan bántalmazták, valamint nem hagyták aludni. Az így kikényszerített vallomás alapján, gyorsított eljárással ítélték el.

A tárgyaláson a valódi bűnös bocsánatot kért az összes áldozat családjától, illetve Jontól is. „Annak reményében tanúskodtam ma, hogy az áldozatok és családjaik talán valamiféle megnyugvást találnak az igazságban.”

„Semmi nem pótolhatja az elvesztegetett húsz évet” – mondta Jon. „Amikor tíz éve kiengedtek a börtönből, annyit változott a világ ahhoz képest, amit ismertem, hogy azonnal vissza akartam menni. Három évembe telt, mire beleszoktam.”

Jon fő célja viszont mégiscsak az, hogy tisztázza magát az ellene felhozott hamis vádak alól. „Vissza akarom kapni a becsületemet” – jelentette ki. A valódi bűnöst ugyanakkor már nem ítélhetik el a hvaszongi gyilkosságokért, mert lejárt az azokra vonatkozó elévülési idő.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik