Nagyvilág

15 éve fogy az ország lakossága a kivándorlás miatt, ez tavaly megállt

Olyan történt tavaly, amelyre a 2004-es EU-csatlakozás óta eltelt időben még nem volt példa: többen költöztek vissza Magyarországra, mint amennyien kivándoroltak.

Tavaly 1272 fő volt Magyarország vándorlási egyenlege a külföldön született honosítottak nélkül – vette észre a Portfolio.hu a KSH által publikált Demográfiai évkönyvben. „A statisztikai hivatal kimutatása szerint tavaly 21 900 magyar vándorolt ki, miközben 23 172-en tértek haza, ebből adódik a fenti pozitív egyenleg.”

Az adatokból az is látszik, hogy a visszavándorlás nagyjából stagnál évek óta, miközben a kivándorlási hajlandóság csökken. Demográfiailag a legfájdalmasabb év 2014 volt, amikor 20 ezer fős negatív egyenlege volt Magyarországnak, ezt sikerült mostanra ledolgozni – írja a lap.

„A KSH adatai szerint 2019-ben összesen több mint 470 ezer magyar állampolgár élt Európa országaiban. Ahogy a korábbi években többször írtunk róla, az elsődleges célország Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság volt. A hivatalos adatok szerint Németországban közel 200 ezer, Ausztriában majdnem 83 ezer, az Egyesült Királyságban pedig 78 ezer magyar élt 2019-ben.”

A Demográfiai évkönyv egyébként alátámasztja azt a korábbi vélekedést is, mely szerint elsősorban a „legértékesebb”, munkavállaló korban lévő emberek vándorolnak el. Tavaly az összes regisztrált kivándorló több mint 40 százaléka a 15-29 éves korosztályból került ki, 26 százalékuk volt 30-39 éves, míg további 18,4 százalék 40-49 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik