Nagyvilág

Élve mentettek ki két gyermeket Izmir romjai alól

Tovább nőtt az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma.

Napokkal a pusztító erejű földrengés után élve mentettek ki két gyermeket Izmirben a romok alól. A halálos áldozatok száma közben ugyanakor 81-re nőtt, a sérültek száma több mint ezer.

A mentőcsapatok tapssal fogadták a 14 éves Idil Sirint, akit 58 óra után sikerült kihúzni a romok alól. Nyolcéves testvére nem élte túl a földrengést, tudatta az NTV török televízió. Néhány órával később a hároméves Elif Perinceket szabadították ki. A kisgyermek anyját és két testvérét két nappal korábban kimentették. Elif a 106. ember, aki túlélte a természeti katasztrófát.

A pénteki földrengés 12 óra 50 perc körül történt az Égei-tenger török partvidékén. A török katasztrófaelhárítás 6,6-os erősségűre becsülte, az amerikai földtani intézet szerint 7-es erősségű volt. Athéntól Isztambulig érezni lehetett a földmozgást, amit több száz utórengés és egy kisebb szökőár követett.

Az MTI emlékeztet rá, hogy Törökországban sok a régi, olcsó alapanyagból, olykor illegálisan felhúzott épület. Bár a hatóságok szigorítottak a szabályokon, előírták a szerkezetileg gyenge épületek megerősítését, lerombolását, a török városok megújulása lassan halad.

Törökország földtani törésvonalak találkozásánál fekszik, és gyakoriak területén a földrengések. 1999-ben két erőteljes rengésben mintegy 18 ezer ember vesztette életét az ország északnyugati részén. Görögországban szintén sűrűn fordulnak elő földmozgások.

Kiemelt kép: A romok alól kimentett 3 éves lányt viszik a mentők Izmirben november 2-án, három nappal a földrengés után. MTI/EPA/Isztambuli tûzoltóság

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik