Nagyvilág

Órákkal a támadás előtt felhívta családját a nizzai merénylő

A három ember meggyilkolásával vádolt 21 éves tunéziai férfi 12 órával a Nizzában elkövetett merényletet megelőzően telefonon hívta a családját, de nem adott arra utaló jelet, hogy vérengzésre készül, írja a Guardian.

Brahim Aouissaoui nyolc lány- és két fiútestvérével szerény körülmények között nevelkedett Sfax kikötőjénél Tunézia keleti partvidékén. A város 130 kilométerre található az olaszországi Lampedusa szigetétől, ahová menekültként érkezett szeptember végén.

Kerékpárszerelőnek tanult, de tanulmányait félbehagyta, és üzletet nyitott. Családtagjai szerint kis mennyiségekben árult üzemanyagot motorosoknak.

Alkoholizált és kábítószerezett. Elmondtam neki, hogy nekünk alig van pénzünk, akkor ő miért szórja? Erre azt válaszolta: isten akarata a helyes útra terel majd engem, ez a dolgom

– mesélte az anyja.

Az elmúlt két évben a hozzátartozói magatartásbeli változásokat véltek felfedezni a férfinál. Elkezdett rendszeresen imádkozni, sokat volt otthon és kerülte régi barátait. Ugyanakkor soha nem mutatta radikalizálódás jeleit.

Tisztelt minden embert és elfogadta a különbségeket gyerekkora óta

– mondta Yassin, Aouissaoui bátyja.

Egyszer már próbált eljutni Olaszországba, de nem sikerült neki. A második nekifutásról nem tájékoztatta a családját. Csak akkor szólt, amikor már átért a tengeren.

A tunéziai és szicíliai nyomozók szerint az elkövető szeptember 14-én felszívódott és szeptember 20-án ért Lampedusa szigetére és kis halászhajóval 20 másik fiatal tunéziai férfival.

Ekkor kikérdezték a rendőrök, de semmilyen gyanús jelre nem lettek figyelmesek.

Aouissaoui szeptember 23-án 804 másik menekülttel együtt egy karanténhajón tartózkodott Lampedusán. Negatív lett a koronavírus-tesztje, majd október 9-én Bari kikötőjében regisztrálták őt a hatóságok, de iratok nem voltak nála. Ezt követően 10 napot töltött Szicíliában, valószínűleg Palermóban. 

A férfit kiutasították az országból, de ezután nem követték nyomon a mozgását. Feltehetően illegálisan kelt át Ventimiglia határátkelőjénél Franciaországba.

Szerdán 20 órakor hívta a családját, hogy Franciaországba ért.

Azt mondta, azért ment oda, mert jobb munkalehetőségek vannak és túl sok munkanélküli van Olaszországban

– emlékezett vissza a bátyja.

Afef, a férfi nővére arról beszélt, testvére a Notre-Dame templommal szemben tervezte eltölteni az éjszakát, de nem mondott semmi olyat, ami alapján tudni lehetett volna, milyen támadásra készült.

12 órával később besétált a templomba és egy konyhakéssel megölt három embert.

A támadónál két telefon és egy Korán volt a kés mellett, a rendőrök lelőtték. Állapota kritikus, a kórházban fegyveres erők védik a kórtermét.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik