Nagyvilág

Csehország: stabil, Románia: negatív

Dolgoznak a hitelminősítők.

Megerősítette változatlan stabil kilátással Csehország elsőrendű AA mínusz/A-1 plusz államadós-besorolását a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban ismertetett elemzése szerint a cseh gazdaságot a koronavírus-járvány az idén súlyos recesszióba sodorja, ám a több évi növekedés és az erőteljes közfinanszírozási helyzet hatékony védelmet nyújt a járványhatások ellen.

A Standard & Poor’s a cseh államadós-besorolás megerősítéséhez fűzött elemzésében közölte:

  • a koronavírus-járvány miatt az idei év egészében a cseh hazai össztermék (GDP) 8,6 százalékos zuhanásával számol
  • a GDP-arányos cseh államháztartási hiány az év végére eléri a 7 százalékot
  • a járvány sem kezdte ki Csehország külső egyensúlyi helyzetét, a cseh jegybank felhasználható tartalékai megközelítik a 160 milliárd dollárt
  • az elmúlt évek feszes költségvetési politikája lefelé irányuló pályán tartotta a nettó államadósságot, amely 2019 végére a hazai össztermék 20 százaléka alá csökkent
  • a GDP-arányos nettó cseh államadósság-ráta a járvány ellenére is alig valamivel 30 százalék felett stabilizálódik, ami még mindig alacsony adósságszint nemzetközi összehasonlításban.

Egy másik hitelminősítő, a Fitch Ratings változatlan negatív kilátással megerősítette Románia BBB mínusz, vagyis még épphogy befektetői ajánlású szuverén besorolását.

A Fitch hangsúlyozta: az osztályzat negatív kilátása az elmúlt évek pro-ciklikus szakpolitikai irányvonala miatt gyengülő közfinanszírozási mérőszámokat és a koronavírus-járvány gazdasági és költségvetési hatásait tükrözi.

A Fitch Ratings kiemelte:

  • a hazai össztermékhez mért román államháztartási hiány az idei év végére minden eddiginél magasabbra, 9,5 százalékra emelkedik
  • a GDP-arányos államadósság-ráta a tavalyi 35,3 százalékról az idén 45,9 százalékra, 2022-ig 50,7 százalékra duzzad
  • ugyanakkor ez még mindig alacsonyabb adósságszint lesz a BBB sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, mely jelenleg 52,7 százalék
  • mindemellett a 2019-2022 közötti időszakra várt államadósság-pálya jobb, mint a 2008-2011 közötti pénzügyi válság idején mért 22 százalékpontos emelkedés.

Kiemelt kép: Andrej Babis, cseh kormányfő Brüsszelben, 2020. október 16-án 
Kenzo Tribouillard / POOL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik