Nagyvilág

Philadelphiában kijárási tilalmat vezettek be éjszakára, miután tiltakozáshullám tört ki egy 27 éves férfi lelövése miatt

Az erőszak elharapódzása miatt éjszakai kijárási tilalmat hirdettek szerda estétől  Pennsylvania legnagyobb városában, Philadelphiában – írja az MTI.

A döntést a város demokrata párti polgármestere, Jim Kenney jelentette be, miután hétfő délutántól a várost eluralták a rablások, a fosztogatások és a gyújtogatások.

Ezekre azt követően került sor, hogy hétfőn délután a rendőrök lelőtték a késsel hadonászó, és a felszólítás ellenére is a rendőrök felé közelítő 27 éves Walter Wallace afroamerikai férfit.

A rendőrség közlése szerint hétfő este óta több mint 170 embert tartóztattak le fosztogatások és gyújtogatások gyanújával, és az erőszakcselekményekben 53 rendőr megsebesült. A város vezetői szerint legalább ezren vettek részt a boltok és üzletek feltörésében és kifosztásában.

Donald Trump amerikai elnök Nevadában kampányolva a rend és a törvényesség helyreállítását sürgette, és “szörnyűségesnek” nevezve a helyzetet, felajánlotta a városnak a szövetségi kormány segítségét.

Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolf szintén segítséget ajánlott a városnak, hogy – mint fogalmazott – “elkerüljék a városban szolgáltatásokat nyújtó üzleti szféra szükségtelen megkárosítását”. A kormányzó közölte azt is, hogy mozgósította a Nemzeti Gárdát, hogy nyújtsanak segítséget a város rendfenntartóinak. A gárda várhatóan már pénteken jelen lesz Philadelphiában.

Szembe kell néznünk azonnal a rendszerszerű problémákkal, amelyek a színes bőrű emberek tragédiáit okozzák

– szögezte le a politikus.

Elítélte az erőszakot a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden is. “Újabb fekete élet veszett el Amerikában” – fogalmazott, hozzátéve, hogy “elfogadhatatlan, hogy az országban egy mentális egészségügyi probléma halállal végződjék”.

Az agyonlőtt Walter Wallace anyja ugyanis úgy nyilatkozott a Philadelphia Inquirer című lapnak, hogy a fia mentális zavarokkal küszködött, és rendszeresen gyógyszereket is szedett.

Kiemelt kép: MTI/EPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik