Nagyvilág

Szobrot készített a bejrúti robbanás maradványaiból egy libanoni művész

Bár Hyat Nazer libanoni képzőművész elmúlt 33 éves, nem emlékszik olyan pillanatra, amikor a hazájában béke lett volna. Ezért tanulta meg a fájdalmát és a gyászát az alkotásaiba csatornázni.

Hayat Nazer éppen útban volt Bejrút felé augusztus 4-én, amikor óriási robbanás rázta meg a várost. Meghalt 190 ember, 6000-en sérültek meg, és több mint 300 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

A robbanás összetörte a szívemet, traumatizált, ahogyan az összes libanoni embert traumatizálta

nyilatkozta a CNN-enk Nazer, aki sok bejrútival együtt önkéntesként dolgozott a romok eltakarításán. Ekkor jutott eszébe, hogy szobrot emel a törmelékből.

A művész négy héten át gyűjtötte az alapanyagokat a robbanás vonzáskörzetében. Bekopogott emberekhez, és bár mindenkitől hulladékokat kért, sokan a féltett tárgyaikat, családi emlékeiket ajánlották fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

~ V ~ (@hayat_nazer_v) által megosztott bejegyzés, Okt 20., 2020, időpont: 11:20 (PDT időzóna szerint)


A robbanás előtt Libanon forrongott. Évek óta gymást érték az országot irányító, korrupt elit elleni tüntetések. Nazer ezek hatására hagyta ott kommunikációs állását, és kezdett el alkotni, hogy festményeivel és szobraival a változást sürgetőket inspirálja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

~ V ~ (@hayat_nazer_v) által megosztott bejegyzés, Jún 14., 2020, időpont: 3:10 (PDT időzóna szerint)

Főnix című szobrát demonstrálók sátraiból készítette, melyeket ellentüntetők tettek tönkre, korábban pedig épített egy hatalmas szívet a tüntetések után, az utcákról összeszedett kövekből és könnygáztartályokból.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

~ V ~ (@hayat_nazer_v) által megosztott bejegyzés, Febr 17., 2020, időpont: 10:24 (PST időzóna szerint)

Nazer szobrait az ellenvéleményeket nehezen tűrő libanoni vezetés rend szerint leromboltatja. Félő, hogy ez a sors vár a kikötőben álló, az újjászületést szimbolizáló, egyelőre névtelen nőalakra is.

(Kiemelt fotó: Joseph Eid / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik