Nagyvilág koronavírus

Belgiumban akkora a baj, hogy a fertőzött, de tünetmentes orvosokat arra kérik, folytassák a munkát

A liege-i kórházban az egészségügyi dolgozók negyede fertőződött meg a koronavírussal. Mások mellett ebben az intézményben is arra a kérik a pozitív teszttel rendelkező, de tünetmentes orvosokat és ápolókat, hogy folytassák a munkát, különben a betegek ellátására nem marad kellő személyzet – számolt be az Euronews, hozzátéve, hogy még tíz belgiumi kórházban kérik ugyanezt. A belga egészségügyi szakszervezetek szövetsége szerint nincs más választásuk, csak így óvhatják meg az egészségügyi rendszert attól, hogy napokon belül összeomoljon. Így viszont fennáll a kockázata, hogy a fertőzés átterjedhet a betegekre.

Belgiumban rendkívül magas, 15 százalékos a fertőzési ráta, Liege-ben pedig minden harmadik tesztelt személyről derül ki, hogy koronavírus-fertőzött. A kórházi betegeket más intézményekbe szállítják át, a nem sürgős beavatkozásokat pedig elhalasztják.

Az országban már a járvány első hulláma is komoly pusztítást hozott: San Marinót kivéve itt a legmagasabb Európában az egymillióra főre jutó halálozások száma a koronavírus miatt, a járvány kezdete óta csaknem 11 ezren veszítették életüket a 11,5 milliós Belgiumban, a fertőzöttek száma mostanra meghaladta a 333 ezret, és az elmúlt napokban rendre 12-15 ezer új eset jelentettek.

Kiemelt kép: BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik