Nagyvilág

Lukasenka felszólította a szülőket, vegyék rá gyerekeiket, hogy ne járjanak tüntetésekre

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felszólította a középiskolás és egyetemista diákok szüleit, vegyék rá gyerekeiket, hogy ne járjanak az engedély nélküli tüntetésekre, jelentette kedden a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Vigyék haza a gyerekeiket az utcáról, nehogy bántódásuk essen. A többiekkel szemben mi a törvény teljes szigorával fogunk fellépni

– mondta Lukasenka a hatodik összfehérorosz népgyűlést előkészítő találkozón.

Az elnök ezenkívül úgy vélekedett, hogy a nem engedélyezett tüntetéseken részt vevő diákokat el kell bocsátani az egyetemekről, írja az MTI.

Küldjék őket a hadseregbe, a többieket pedig tegyék ki az utcára. Hadd járkáljanak ott. De az egyetemről zárják ki őket

– közölte Lukasenka, aki hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik azokra a tanárokra is, akik csatlakoznak a tüntetésekhez.

Lukasenka korábban többször figyelmeztetett, hogy a nem engedélyezett tiltakozó megmozdulásokon sok a fiatal és az egyetemista. Október 20-án leváltotta három felsőfokú tanintézet rektorát, akik a diákjaik tiltakozó aktivitásának mozgatói voltak.

Innen már nincs visszaút – ezért mennek utcára hétről hétre a fehéroroszok
Az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás óta minden hétvégén óriási tömeg lepi el Minszk utcáit, hogy tiltakozzon Lukasenka hatalma ellen. Egy fehérorosz aktivista a 24.hu-nak a többi közt arról mesélt, mi motiválja őket ennyi idő elteltével is, és mire számítanak a jövőben.

Kiemelt kép: Alexey Maishev / Sputnik / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik