Nagyvilág

Orbán Viktor lett az EU-ban a gender szó legelszántabb ellensége

Az október 16-i brüsszeli EU-csúcs második napján délelőtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök lett a zárt ajtók mögött zajló vita egyik főszereplője.

Az uniós országok állam- és kormányfői már túl voltak a három legkeményebb téma megtárgyalásán: a brexiten, a klímaváltozás elleni küzdelem 2030-as vállalásain és a járványhelyzeten. A tárgyalások a külpolitikára terelődtek, többek között a decemberre tervezett Európai Unió–Afrikai Unió csúcstalálkozó előkészítésére.

A 444.hu által megszerzett részletes beszámoló szerint – bár eredetileg sima ügynek tűnt –  két szó miatt komoly vita alakult ki, és végül jóval több időt töltöttek az afrikai szerződés megvitatásával, mint például a belarusz helyzet értékelésével.

A vita azzal kezdődött, hogy Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök jelezte, neki nem tetszik, hogy a „tanácsi következtetések” nevű, a csúcs eredményeit összefoglaló dokumentumban „férfiak és nők egyenjogúságáról” van szó, amikor rögzítik, hogy milyen értékek fejlesztésében akar az EU együttműködni Afrikával. Bettel azt mondta, hogy jobb lenne, ha „gender equality”, azaz „nemek közti egyenlőség” szerepelne a szövegben.

A vitában Bettel mellé állt Mette Frederiksen dán miniszterelnök, aki figyelmeztette a kollégáit, hogy a „nemek közti egyenlőség”, azaz a „gender” változat a bevett forma manapság a nemzetközi megállapodásokban, az ENSZ és az EU is ezt használja a dokumentumaiban. Ekkor szólt közbe Orbán Viktor:

Magyarországon mi nem használjuk azt, hogy gender equality. Ez egy túlideologizált kifejezés.

Sok tagállami vezető szállt be ekkor a vitába, és egymás után szólaltak fel a „gender” kifejezés védelmében. Hozzászólt a vitához a holland, a spanyol, a belga, az ír, a finn, a svéd, a lett és a szlovén miniszterelnök, illetve a német kancellár, valamint a francia meg a román elnök is. Nem mindenki ragaszkodott közülük ahhoz, hogy a „gender” szó szerepeljen a szövegben, de azt mind világossá tették, hogy őket egyáltalán nem zavarja a kifejezés. Az ír miniszterelnök például azt mondta, hogy neki ugyan jobban tetszene a gender, de túléli, ha nem ragadnak le ezen.

Egyetlen résztvevő támogatta egyértelműen Orbánt ebben a vitában, Andrej Babis cseh miniszterelnök, aki azonban nem csak a saját nevében beszélt, hanem a lengyel kormányfő helyett is, ugyanis Mateusz Morawiecki karanténban volt otthon, és Babist bízta meg, hogy képviselje.

A „gender” szóról szóló vita több mint 40 percig tartott, és a két fő ellenfél Frederiksen és Orbán voltak, a többiek sokszor csak egy-egy mondattal szálltak be, általában a dán kormányfő mellett.

Angela Merkel német kancellár egy ponton azt javasolta, hogy egyik változat se legyen a szövegben, hanem csak hivatkozzanak egy egyenlőségről szóló korábbi EU-s dokumentumra. Végül ez lett a megoldás.

Háromnegyed óra eszmecsere után Orbán Viktor szünetet kért, hogy felhívassa telefonon a Varsóban karanténozó Morawieckit, megkérdezni, hogy meddig menjenek el. Addig mentek el, hogy a szövegbe végül ez került bele:

„Ezenfelül – emlékeztetve a stratégiai menetrendre és a 2020. június 30-i tanácsi következtetésekre – az egyetemes értékek, a megkülönböztetés tilalma, valamint a mindenkit megillető egyenlő jogok és esélyegyenlőség, a női önrendelkezés elősegítése, a fiatalok bevonása, az oktatás és a készségek, a társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóság, továbbá a jó kormányzás és a jogállamiság olyan kulcsfontosságú horizontális témák, amelyekben az EU szerepet vállalhat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik