Nagyvilág koronavírus

Izraelben az alsó tagozatos diákok visszatérhetnek az iskolákba

Izraelben jövő vasárnaptól visszatérhetnek az iskolákba a kisiskolások – adta hírül a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet vasárnap késő estig tartó ülésén született döntés szerint csak kis csoportokban, és egy pedagógus vezetésével, egy helyiségben engedélyezte az oktatás újraindítását.

Az elsősökről és a másodikosokról korábban úgy gondolták, hogy ha elkapják is a vírust, csak enyhén betegednek meg, és kevéssé lesznek fertőzők, de a szakértők szerint szeptemberben éppen a gyerekek iskolába járása nagyban hozzájárult a járvány robbanásszerű terjedéséhez, és ez a korosztály is képes fertőzni.

Költségvetési korlátok miatt a legkisebbek csak hetente három napon járnak majd iskolába a hatnapos tanítási héten, az osztály két fele váltja majd egymást. A harmadikosok és negyedikesek is csak kis csoportokban, állandó helyen és tanítóval tanulhatnak majd.

A statisztikai adatok szerint Izraelben az ultraortodox zsidók lakta városok a legfertőzöttebbek, részben, mert lakosaik nem tartják be a korlátozó intézkedéseket, a tiltás ellenére megnyitottak iskolákat. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a többszörösére akarta emelni az intézményekre kiszabható pénzbüntetés mértékét. A vallási pártok vezetői tiltakoztak a differenciált járványkezelés ellen. Netanjahu végül letett a bírság megemeléséről, miután a legfőbb politikai szövetségesei az ultraortodox pártok, támogatásukra pedig feltétlenül szüksége lesz a helyi média szerint tavasszal vagy nyáron várható újabb választások után, a kormányalakításnál.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 310 148-an fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 13 911 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2397-en haltak meg, jelenleg 942 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 506-an súlyos állapotban vannak, és 206 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik