Nagyvilág

Mintegy 7 millió dollár gyűlt össze a belarusz sztrájkolók javára

Több mint hétmillió dollár (kétmilliárd forint) gyűlt össze a fehéroroszországi sztrájkok résztvevőinek támogatására külföldi alapokban – jelentette be hétfőn Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető, korábbi elnökjelölt.

Világszerte szolidaritást tapasztalunk. Megindítottuk a Mi dolgozunk, hogy ti tüntethessetek kampányt. Az emberek egynapi keresetüket utalják át a sztrájkolókat segítő alapokba, értesüléseim szerint már több mint hétmillió dollár gyűlt össze,

hangoztatta a Litvániába menekült ellenzéki vezető a Sztrana dlja Zsiznyi (Élhető országért) ellenzéki televíziós csatorna adásában.

Cihanouszkaja emellett felhívta a figyelmet az országban hétfőn elkezdődött sztrájkra, és ezzel összefüggésben a „szolidaritás rendkívüli szintjére”. „A mai nap mindössze kezdete az országos sztrájknak, amely, biztos vagyok benne, hogy folytatódni fog” – tette hozzá az MTI beszámolója szerint.

Vasárnap éjfélkor járt le Cihanouszkaja „népi ultimátuma”, amelyben országos sztrájkot helyezett kilátásba, amennyiben többek között azt követelte, hogy Aljakszandr Lukasenka államfő október 25-ig jelentse be lemondását, bocsássák szabadon a politikai foglyokat, és a hatóságok szüntessék be az erőszakot.

Az ország nagyobb ipari üzemeinél hétfő reggel óta rendőrök és símaszkot viselő emberek jelentek meg. Értesülések szerint egyes gyárak személyi állományának egy része csatlakozott a munkabeszüntetéshez, de a hatóságok közlése szerint összességében rendben zajlik a termelés. A sztrájkhoz egyes magánvállalatok is csatlakoztak. Ezzel párhuzamosan Minszkben és több nagyvárosban különböző kormányellenes tiltakozó akciók, ülősztrájkok, nagygyűlések, útelzárások folynak.

Lukasenka kitart amellett, hogy nem hajlandó lemondani, holott az augusztus eleji elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt.

Minszkben hatalmas a készültség, nehogy kitörjön az általános sztrájk
Lejárt az ultimátum, a fehérorosz ellenzék támogatói szolidaritási láncot alkottak a főváros több pontján, de a legnagyobb gyárak nem sztrájkolnak.

Kiemelt képünkön a belarusz állami egyetem hallgatói hétfőn. Fotó: Stringer/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik