Nagyvilág koronavírus

Romániában 73-an haltak meg egyetlen nap alatt 

Meghalt egy covidos beteg Medgyesen, amíg várta, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív osztályon. 33 843 tesztből 4761 lett pozitív.

Romániában ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 205 793-ra emelkedett – közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) adatai alapján a Maszol.ro.

73 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma 6318-ra nőtt.

Eddig összesen 147 932-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 51 543. Jelenleg 787 beteget ápolnak intenzív osztályon, ezzel negatív csúcs dőlt meg.

Az elmúlt 24 órában 33 843 tesztet végeztek. Ludovic Orban kormányfő még előző este bejelentette, növelni akarják a tesztelési kapacitást.

Azt állította, az európai szinten elfogadott PCR tesztelési kapacitás már meghaladja a 35 ezret naponta, de szándékukban áll napi 50 ezerre növelni. Szerinte ugyanakkor a tömeges tesztelés, mint megoldás, csak illúzió, amit az ellenzéki szociáldemokraták táplálnak.

Meghalt egy beteg, amíg várt az intenzíven az ágyra

Meghalt pénteken egy Covid-19-ben szenvedő beteg Medgyesen, amíg arra várt, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív osztályon, írta a Transindex. A Szeben Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatója azt mondta: hely sehol nem volt.

A páciensnek lélegeztetőgépre lett volna szüksége, nem csak oxigénre, de ez nem állt rendelkezésre, és miután több más társbetegsége is volt, meghalt.

A szakember szerint a beteg túlélési esélyei akkor is csekélyek lettek volna, ha van lélegeztetőgép. Az intenzív osztályon lélegeztetőgépre kerülő páciensek 85%-a nem éli túl, nagyjából ennyi az esély, mondta a szakember.

 

Kiemelt képük illusztráció: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik