Nagyvilág koronavírus

Részleges karantén alá helyeznek három portugál várost

Részleges karantén alá helyeznek a koronavírus-járvány erősödése miatt három észak-portugáliai várost – jelentette be csütörtökön a kormány.

Péntektől Felgueiras, Lousada és Pacos de Ferreira mintegy 160 ezer lakosa csak munkavégzés, iskolába járás és más fontos tevékenység, így élelmiszer- és gyógyszervásárlás céljából hagyhatja el lakhelyét. Aki távmunkában tud dolgozni, otthon kell dolgoznia, az idősotthonokban tilos a látogatás, és a kereskedelmi egységeknek este tízkor be kell zárniuk. „Az intézkedéseket a három településen kialakult járványhelyzet indokolja” – mondta sajtóértekezletén Mariana Viera Silva kabinetminiszter.

Az alig több mint 10 milliós lélekszámú Portugáliában viszonylag kevés, 106 271 fertőzöttet jelentettek, a Covid-19-betegségbe 2229-en haltak meg. A legtöbb európai országhoz hasonlóan azonban az utóbbi hetekben nőtt a fertőzöttek száma. Múlt pénteken 2608 új esetet jelentettek, a legtöbbet a világjárvány kezdete óta, bár nőtt a tesztelések száma is. A múlt héten számos korlátozó intézkedést léptettek érvénybe a járvány miatt. Az új fertőzötteket főként az északkeleti régióból és a főváros, Lisszabon környékéről jelentették – írja az MTI.

Az esküvőkön és keresztelőkön legfeljebb ötven ember vehet részt, az egyetemi partikat betiltották, a kisebb, magán jellegű rendezvényeken résztvevők létszámát öt főre korlátozták. Vieira da Silva közölte, hogy október 30. és november 3. között tilos lesz a közlekedés a különböző települések között, így akarják csökkenteni a Mindenszentek ünnepe alatti kockázatot.

Kiemelt kép: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik