Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Moszkva tagadja, hogy beavatkozna az amerikai elnökválasztásba

Abszolút minden alapot nélkülöznek azok a vádak, amelyek szerint Oroszország beavatkozik az amerikai elnökválasztás folyamatába – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Peszkov arra reagált sajnálkozással, hogy John Ratcliffe, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) szerdán kijelentette: bizonyítást nyert, hogy Oroszország és Irán adatokat szerzett az amerikai választókról, és hamis információk terjesztésével próbált meg beavatkozni a küszöbönálló egyesült államokbeli választásba – írja az MTI.

Ratcliffe elmondta, hogy kormányzati tisztségviselők az elmúlt hetekben észlelték, hogy „Irán hamis e-maileket küldött a választók megfélemlítésére, társadalmi nyugtalanság felszítására és Trump elnök bemocskolására”. A választói regisztráció Amerikában a legtöbb helyen nyilvános.

A hírszerzés vezetője arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban olyan e-mailek, levelek és közlemények jelentek meg, amelyeket állítólagosan szélsőjobboldali csoportok, vagy azok nevében tettek közzé, azt a látszatot keltve, mintha e csoportoknak közük volna Donald Trumphoz. Szerdán például olyan elektronikus levelek kerültek nyilvánosságra, amelyeket a Proud Boys (Büszke Fiúk) nevű, Trumpot támogató radikális szervezet nevében publikáltak.

Orosz dezinformációt sejtenek a Biden-levelek mögött amerikai hírszerzők
A szakértők szerint számos tényező felkelti a gyanút.

Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője közölte: Donald Trump utasította a kormányzati ügynökségeket, hogy aktívan figyeljék és hiúsítsák meg az amerikai választásokba beavatkozni próbáló bárminemű kísérletet. Amerikai sajtójelentések szerint a kérdéses e-maileket jelenleg is vizsgálják. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) idézett egy neve elhallgatását kérő hírszerzési szakembert, aki szerint vizsgálják azt is, hogy vajon iráni hackereknek sikerült-e beférkőzniük a Proud Boys hálózatába vagy internetes oldalára és onnan közzétenni fenyegető tartalmakat.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője szerda délután bizalmas és titkosított tájékoztatót kapott a történtekről. Schumer szerda este az MSNBC televíziónak azt nyilatkozta: nem ért egyet Ratcliffe elemzésével, miszerint Irán kifejezetten Trumpnak akart volna kárt okozni. Úgy vélte, hogy „Irán ebben az esetben és Oroszország sok más esetben lényegében a választásunkba vetett bizalmat akarja aláásni”.

Dmitrij Peszkov úgy vélekedett, hogy a Ratcliffe által megfogalmazott vád „a közelgő elnökválasztással összefüggő amerikai belpolitikai folyamatoknak” tulajdonítható. Az amerikai választásokba, így a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozás folyamatosan téma Washingtonban. Moszkva az ezzel kapcsolatos vádakat többször visszautasította.

Kiemelt kép: SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik