Nagyvilág

Thaiföldön addig tiltakoztak a rendkívüli helyzet miatt, amíg inkább visszavonják őket

Prajuth Csan-Ocsa, Thaiföld miniszterelnök szerdán országa népéhez fordulva bejelentette, hogy a bangkoki tömeges tiltakozás megállítására hozott rendkívüli intézkedések felfüggesztésére készül.

Megteszem az első lépést a helyzet normalizálására. Arra készülök, hogy mihamarabb feloldom a bangkoki rendkívüli állapotot, hacsak nem történnek erőszakos cselekmények. Vissza kell lépnünk a sikamlós lejtőről, mert könnyen zűrzavarba csúszhatunk

– mondta, hozzátéve, hogy a belpolitikai vitákat a parlamentben kell rendezni.

A thai parlament október 26-27-én rendkívüli ülést tart, amelyen várhatóan nemcsak a válságrendezés lehetőségeit vitatják majd meg, de alkotmánymódosításokról is szó lesz.

A thaiföldi kormány a múlt csütörtökön hozott rendkívüli intézkedéseket, egyebek közt betiltotta a négy főnél népeseb politikai összejöveteleket, ami azután emberek tízezreit késztette utcai tüntetésekre. Bár már három hónapja folynak Prajuth lemondását és a király hatalmi jogkörének korlátozását követelő demonstrációk, az utóbb pár nap megmozdulásai a legnépesebbek.

A kormányfő beszéde előtt pár órával diákaktivisták petícióban követelték a rendkívüli állapotról szóló rendelkezés visszavonását és kivizsgálását, valamint bírósági feljelentést fogalmaztak meg Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök, helyettese, Pravit Vongszuvant és Szuvat Csangjodszuk országos rendőrkapitány ellen. A diákok, akik követeléseiket thai mellett angolul és németül is beolvasták a médiában, alkotmányellenesnek és jogsértőnek minősítették a rendkívüli állapotot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik