Nagyvilág

Az Európai Bizottság 6200 milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró (mintegy 6200 milliárd forint) értékben kibocsátotta a koronavírus-járványból adódó munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvények (SURE) első sorozatát – közölte az uniós bizottság szerdán.

A munkahelyek megóvásához és a foglalkoztatás szintjének fenntartásához az Európai Bizottság szerdán két kötvénycsomag kibocsátásával járult hozzá. Az egyik, 10 milliárd euró értékű kötvénycsomag visszafizetése 2030 októberében, a másik, 7 milliárd euró értékű kötvénycsomag visszafizetése pedig 2040-ben válik majd esedékessé.

A befolyt pénzösszegeket kölcsön formájában fogják átutalni a kedvezményezett tagállamoknak.

Az összegek ahhoz járulnak hozzá, hogy a tagállamok olyan állami közkiadások hirtelen és jelentős megemelkedését finanszírozzák, amelyek a február elseje óta, a válság miatt bevezetett nemzeti intézkedések nyomán vetődtek fel. Ilyen például a csökkentett munkaidő rendszere, és az ahhoz hasonló, többek között az önálló vállalkozóknak biztosított intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések. A SURE program hozzájárulhat bizonyos egészségügyi intézkedések, különösen olyan munkahelyi intézkedések finanszírozásához is, amelyek a normális gazdasági tevékenységhez való biztonságos visszatérést biztosítják.

Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság a hónap elején jelentette be, hogy kibocsátja az összes uniós SURE-kötvényt szociális beruházási kötvény formájában mintegy 100 milliárd euró értékben, és elfogadta a szociális beruházási kötvények keretrendszerét, amelyet független értékelésnek vetettek alá.

Azt is közölték, hogy a befektetők körében nagy érdeklődésre tartott számot az uniós eszköz. Az értékpapírok túljegyzése több mint 13-szoros volt, így mindkét kötvénycsomag esetében kedvezően alakultak az árképzési feltételek.

A SURE-eszköz keretében a jelen állás szerint 17 tagállam – köztük Magyarország 504 millió euró értékben – részesül majd pénzügyi támogatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik