Nagyvilág

Az Európai Parlament szerint Lukasenkát is szankcionálni kellene

Az uniós szankcióknak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökre is ki kell terjednie – hangsúlyozták ki az Európai Parlament képviselői szerdán, nagy többséggel megszavazott ajánlásaikban.

A brüsszeli testület tagjai rámutattak arra is, hogy az EU és Fehéroroszország közötti partnerségről szóló tárgyalásokat mindaddig fel kell függeszteni, amíg az országban meg nem szervezik az új, szabad és tisztességes választásokat.

A jelentésben a képviselők megerősítik, hogy véget kell vetni a békés tüntetők elleni hatósági erőszaknak, szabadon kell engedni a politikai foglyokat, továbbá, hogy a Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki politikus által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismerik el a fehéroroszok legitim képviselőjének.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét.

A megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek. A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik