Nagyvilág

Több száz szüleitől elszakított bevándorló gyerek családját keresik

Az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség szerint 545 olyan bevándorló gyerek szüleit keresik, akiket 2017-ben szakítottak el egymástól. Ügyvédek feltételezik, hogy a szülőket az amerikai hatóságok gyerekeik nélkül deportálták Közép-Amerikába.

A családok határnál történő szétválasztása hivatalosan 2018-ban vált gyakorlattá, de az NBC cikke szerint valójában egy kísérleti program keretében már 2017-ben alkalmazták. 2018-ban 2800 családot szakítottak szét a határnál, egy évvel korábban több mint ezer szülőtől vették el a gyerekeiket. Utóbbiakat nagy valószínűség szerint már kitoloncolták az Egyesült Államokból, a gyerekeik nélkül.

Az NBC-nek egy ügyvéd azt nyilatkozta, mindent megtesznek, hogy egyesítsék a szétszakadt családokat, de azt nem tudta megmondani, ez mikor valósulhat meg. Az elszakított gyerekek jelenleg befogadó családoknál várják, hogy újra találkozhassanak szüleikkel. Néhány szülővel sikerült felvenniük a kapcsolatot, és van remény arra, hogy az Egyesült Államokba visszatérve találkozhassanak gyerekeikkel.

A közfelháborodást és óriási nemzetközi tiltakozást is kiváltó „nulla tolerancia” politikáját – amelynek része az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztása szüleiktől – Donald Trump amerikai elnök 2018-ban hirdette ki. A gyakorlat a korábbi amerikai elnökök idején is érvényben volt, csak nem alkalmazták ilyen következetességgel.

Trump végül aláírta azt az elnöki rendeletet, amely megakadályozza az Egyesült Államokba illegálisan érkező és őrizetbe vett családok elszakítását gyermekeiktől. A „nulla tolerancia” politikájának az amerikai kormányzat nem vet véget, csupán azt teszi lehetővé, hogy a gyermekek együtt maradhassanak az őrizetben lévő szüleikkel.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik