Nagyvilág

A német EU-államtitkár szerint a rendes rendőri fellépéshez is fontos a jogállamiság

A megfelelő rendőri fellépésekhez fontos, hogy minden EU-tagország ugyanazt vallja a jogállamiságról – jelentette ki kedden Michael Roth, uniós ügyekért felelős német államtitkár az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének rendőri erőszakról szóló vitája során.

A soros német uniós elnökség nevében az államtitkár kifejtette: a nemzetbiztonság tagállami hatáskör, azonban a bűnelkövetőkkel szemben az európai értékek és a jogállamiság tiszteletben tartásával kell fellépni, tehát arányosan, és jogszerűen. Nagyon fontos továbbá, hogy válsághelyzetekben a hatóságok mindig az etikai szabályokat követve önfegyelemmel cselekedjenek. Hozzátette: a rendvédelmi hatóságoknak eljárásaik során a jogállamiságot kell erősíteniük. Kitért arra is, hogy az intézményi rasszizmust a tagállami rendőri hatóságok köreiben „csírájában kell elfojtani.”

Roth hangsúlyozta: vannak uniós eszközök, mint például a bűnüldözésért felelős CEPOL európai uniós ügynökség, amely szakemberek képzése révén támogatja az európai és nemzetközi együttműködést ezen a téren A képzések során a szervezet az alapvető jogok maradéktalan tiszteletben tartására, és kényszerintézkedések helyett a megelőzésre fordítja a hangsúlyt.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos szerint a rendőrség feladata az állampolgárok védelme nemtől, kortól és etnikai hovatartozástól függetlenül. Éppen ezért arra van szükség, hogy legyen a bizalom a rendvédelmi szervek és a polgárok között. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Európában, a rendőrség köreiben még mindig jelen van a faji alapú diszkrimináció, ami teljesség összeegyeztethetetlen az unió értékeivel. A biztos felhívta a figyelmet az etnikai profilozás beszüntetésére is minden tagállamban. Johansson elismerte továbbá, hogy a rendőrök veszélyes munkát végeznek, sokszor életük kockáztatásával, de az erővel való aránytalan visszaéléseket minden tagországban alaposan ki kell vizsgálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.