Nagyvilág

Daniel Freund: Orbán hatalmát segíti az ellopott uniós pénz

A német zöldpárti EP-képviselő szerint Magyarországon a korrupció rendszerszintű, amihez cinkosan asszisztál a német kormány is.

Daniel Freund szerint a jogállamisági vita Magyarországon arról szól, hogy Iványi Gábor hajléktalanszállóján kikapcsolják a gázt, a Klubrádió frekvenciáját mondvacsinált okokkal elveszik. A német zöldpárti EP-képviselő az Euronewsnak budapesti látogatása után azt mondta, tapasztalatait felhasználja majd az EU költségvetési tárgyalásain, amikor próbálnak a jogállamisági mechanizmusról megállapodni.

Daniel Freund az uniós költségvetési tárgyalások közepén éppen azért utazott Budapestre, hogy testközelből lássa, miről szól a jogállamisági vita. Tárgyalt Karácsony Gergely főpolgármesterrel, Hadházy Ákos független képviselővel, felkereste Iványi Gábort, a Klubrádiót, és részt vett a német-francia ARTE televízió jogállamisággal foglalkozó forgatásán is a magyar fővárosban.

Nyáron is járt Magyarországon, de úgy látja, azóta is történtek vészjósló dolgok, amit tudatosítani kell Brüsszelben. A Klubrádió és Iványi Gábor ügye mellett kitért a Színház- és Filművészeti Egyetemére is, amit a CEU-éhoz hasonlított, illetve bírálta a rendszerszintű korrupciót is, azt, hogy Orbán Viktor családja és gyerekkori barátai elképesztően meggazdagodtak a Fidesz-kormány alatt.

Ennek a forrása minden esetben közpénz, gyakran uniós forrás volt. A jelenlegi eszközökkel ezt a korrupciót nem lehet megállítani, olyan új eszközök kellenek, mint a jogállamisági mechanizmus és a csatlakozás az Európai Ügyészséghez – mondta a képviselő.

Magyarországon rendszerszinten lopják az uniós pénzt, nem csak néhány projektről van szó. Nem csak az építkezésekről van szó, lopnak az Erasmus alapokból, a turisztikai pénzekből is. Minden egyes projektnél biztosították azt, hogy az ő politikai szövetségeseik és barátaik nyerjenek, majd a haszon egy részét visszautalják a hatalmi központ felé. Vagyis az uniós pénz Orbán belső köreihez kerül és segít megtartani a hatalmukat

– tette hozzá.

Cinkos a Merkel-kabinet is

Daniel Freund bírálta a német kormányt is, mert nem veszi elég  komolyan ezt az ügyet, sőt, részben érintett is.

Amikor a Deutsche Telekom eladta az Origo.hu-t Orbán barátainak, akkor a Telekomban a 30 százalékos tulajdonrésze miatt vétójoga volt a német kormánynak. Nem értem, miért asszisztáltak egy független szerkesztőség kicsinálásához.

Szerinte a német uniós elnökség is egyre közelebb kerül Orbán Viktor álláspontjához a jogállamisági mechanizmusról szóló tárgyalásokon, miközben világos, hogy a magyar kormányfő egyre csak többet fog kérni. Daniel Freund ezt érthetetlennek tartja.

Nem értem, miért csinálják ezt, nem értem azt sem, miért óvják még mindig őket az Európai Néppárt EP-frakciójában. Ebben szerepe van a CDU-nak és Angela Merkelnek is. Ennek végső soron köze lehet ahhoz, hogy a nagy német autógyárak jól keresnek Magyarországon.

Orbán Viktor csak blöfföl

Ezt néhány napja a Klubrádiónak mondta Daniel Freund. Szerinte minden párt támogatja az EP-ben, hogy az uniós pénzosztást a jogállam helyzetével összekössék, már a kormányoknak kell jóváhagyniuk a döntésüket, de Orbán Viktor túszként tartja fogva az EU-t. Úgy látja viszont, hogy ezúttal az Európai Néppárt (EPP) is nagyon elszánt, ő pedig bizonyítékokat gyűjtött Budapesten.

Most valóban komoly pénzek forognak kockán. A hétéves büdzsé teljes egészében és a koronavírus miatti segélycsomag.

Szerinte bizonytalanabb lesz Orbán helyzete, ha fenyegetőzik, hogy blokkolja a pénzeket az egész Európai Unió számára, mert az EP a jogállamiságot megszegők szankcionálása nélkül nem szavazza meg a következő hét év büdzséjét. Az még kérdéses, ki húzza először félre a kormányt, de neki az a meggyőződése, hogy Orbán Viktor csak blöfföl,

mert nagyon is kell neki a pénz. Közismert, hogy Magyarország az egyik legnagyobb nettó haszonélvezője az uniós pénzeknek. (…) Magyarország gazdaságát is tönkrevágta a koronavírus, nagyon is kell Orbánnak a pénz.

Arra a kérdésre, hogy Orbán a döntés miatt kiléptetheti-e az unióból Magyarországot, azt felelte, ez egyrészt nem lenne könnyű, másrészt a magyarok sem akarják elhagyni az EU-t, amit senki sem szeretne.

Pénz jönne, csak nem a kormányhoz

Egyszerűen azt szeretnénk, hogy a magyar adófizetők pénzét, de ugyanúgy a németekét, a finnekét vagy a portugálokét, ne lopják el, vagy ne folyassák át különféle útvonalakon.

Mint mondta, nem a magyar embereket akarják büntetni, hanem a magyar kormányt, amely nem tartja magát az uniós egyezményhez, a jogállami elvárásokhoz.

Ebben nincs helye kompromisszumnak, azt szeretné, ha a német kormány sem kötne a magyar kormánnyal. Az új működési rend megszavazása azt is jelentené, hogy többségi szavazat dönt a jövőben, egyetlen kormány sem tudja blokkolni az egész rendszert.

Szerinte nem Magyarországtól vonnának el pénzt, csak azt akarják, hogy a kormány tartsa be a törvényeket, annak pedig véget kell vetni, hogy uniós pénzekből betonozza be a hatalmát, mert így azok több kárt okoznak, mint hasznot. Továbbra is szeretnék, hogy jusson pénz a magyar iskolák renoválására, hidak építésére, a mezőgazdaság fejlesztésére, de a pénzeket vagy közvetlenül fizetnék ki annak, aki elvégzi a munkát, vagy olyan csatornákon keresztül juttatjuk el, mint például a fővárosi önkormányzat.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik