Nagyvilág koronavírus

Szlovéniában éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be

Éjszakai kijárási tilalmat rendel el a szlovén kormány keddtől az ország egész területére a koronavírus-járvány megfékezése céljából, közölte az MTI híre szerint Ales Hojs belügyminiszter a válságkabinet hétfői sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: továbbra is érvényben marad a lakhelyelhagyási tilalom, amelyet most az egész ország területére kiterjesztettek, függetlenül attól, hogy erősen vagy kevésbé fertőzött területen lakik-e valaki. Néhány kivétellel senki nem hagyhatja el azt a régiót, amelyben bejelentett vagy ideiglenes lakcíme van. Hozzátette: az este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom kedd éjféltől lép életbe.

Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: egyelőre nem zárják be a bevásárlóközpontokat, valamint a fodrász- és szépségszalonokat, és a közösségi közlekedést sem állítják le. Amíg az emberek elég fegyelmezettek, erre nem lesz szükség — mondta.

Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák, valamint az egyetemek is digitális oktatásra álltak át. Az erősen fertőzött területeken gyülekezési tilalmat vezettek be, míg a kevésbé fertőzött területeken tízről hat főre csökkentették az összejöveteleken részt vevők maximális számát. Ez jelenleg csak egy régióra vonatkozik. A szlovén kormány hétfőtől egy hónapig újra járványhelyzetet hirdetett ki az egész országra vonatkozóan. Ezzel automatikusan aktiválódott az úgynevezett nemzeti védelmi és mentési terv, ami azt jelenti, hogy az állam állja a polgári védelemnek és a katasztrófavédelemnek a járványügyi intézkedések révén felmerülő költségeit.

A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint vasárnap 537-tel 13 678-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a pozitív teszteredmények aránya húszszázalékos volt. Két beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 193-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 289-en vannak kórházban, közülük 55-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt, hétfőre 393-mal nőtt és elérte a 25 973-at az azonosított fertőzöttek száma. Tizenegy ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 374-re nőtt. Kórházban 571 beteget ápolnak, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelt kép: Ales Beno / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik