Nagyvilág koronavírus

Akkora, mint a fél Európai Unió, de nincs egy koronavírus-fertőzött sem

A világ számos pontjához hasonlóan Kanadában is egyre emelkedik a Covid-fertőzöttek száma, ám egy régió, az ország északi részén fekvő Nunavut elmondhatja magáról,  hogy egyetlen koronavírusos beteg sincs a lakosai között – írja a BBC .

Nuvanut a világ ötödik legnagyobb közigazgatási egysége, egyben Kanada legritkábban lakott része. Összterülete a huszonháromszorosa Magyarországnak, és csaknem fele az Európa Uniónak, ám mindössze mintegy 36 ezer ember él itt, 25 nagyobb közösségben szétszórva a több mint kétmillió négyzetkilométeren.

Ez a gyér lakottság és a természetes elszigeteltség – a szigeteken élő közösségek csak repülővel érhetőek el – nyilvánvalóan segítenek elejét venni, hogy elszabaduljon a fertőzés, ám korántsem ez az egyetlen oka a vírusmentességnek.

A nuvanutiak ugyanis már márciusban rendkívül szigorú beutazási szabályokat vezettek be, amelyek azóta is érvényben vannak. A régión kívüli lakosoknak szinte egyáltalán nem engedélyezik a belépést, a délről hazaérkező lakosoknak pedig a helyi kormány költségén két hetet úgynevezett „elszigetelő központokban” kell eltölteniük. Ezek olyan szállodák Winnipeg, Yellowknife, Ottawa vagy Edmonton városainak szállodáiban, ahol biztonsági őrök felügyelik, hogy a nuvanutiak még véletlenül se szegjék meg a karanténszabályokat, az egészségügyi állapotukat pedig ápolók ellenőrzik. Eddig már több mint hétezer nuvanuti polgár fordult meg ezeken a kényszerű megállóhelyeken hazaérkezésük előtt. Mindez nem mindig ment feszültségek nélkül, többeknek két hétnél is tovább kellett maradniuk, mert elhagyták a karantént, így alkalmanként várakozási idő is kialakult, hogy valaki egyáltalán bekerülhessen egy ilyen központba.

A drasztikus intézkedésekre azért volt szükség, mert a lakosság máskülönben könnyen védtelen helyzetbe kerülhetne a járvánnyal szemben, mondja Nunavut közegészségügyi vezetője, Dr. Michael Patterson.

Az elszigeteltség ugyanis nemcsak előnyt, de akadályokat is jelenthet, a legtöbb közösség ugyanis nem képes helyben elvégezni a tesztelést, így egy fertőzés azonosítása egy hétig is eltarthat. A kórházi kapacitások is szűkösek, különösen az északi területeken, míg a főváros Iqaluitban (képünkön) mintegy húsz Covid-19 beteget tudnának egy időben kezelni.

Ráadásul Nunavutot több mint 80 százalékban inuitok (eszkimók) lakják, akik a légúti betegségek szempontjából magas kockázatú csoportnak számítanak, és közel háromszázszor nagyobb eséllyel kapják el a tuberkolózist, mint a nem őshonos kanadaiak. És bár Nunavut, ha szuverén lenne,  a világ leggyérebben lakott országa volna, a közösségeken belül mégis gyakori a túlzsúfoltság a nem megfelelő lakhatási körülmények miatt.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik