Nagyvilág

Ezért állítsuk hidegmosásra a mosógépet! (x)

A Leeds-i Egyetem és a Procter&Gamble közös kutatása rávilágított a mosási hőfok és a ciklus hosszának nagymértékű környezeti hatásaira

A textilipar globális szálasanyag-termelése 2017-ben meghaladta a 105 millió tonnát. A textil- és bőrgyártás évente 84 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez, a textíliák készítése és festése során használt színezékek és egyéb vegyszerek pedig további komoly környezeti problémát jelentenek. A textilipari gyártáson túl az otthoni mosás is jelentős hatással van a ruhanemű környezeti hatására.

A Leeds-i Egyetem és a Procter&Gamble legutóbbi kutatása megállapította, hogy a mosási ciklus hosszának és a víz hőmérsékletének csökkentése jelentősen meghosszabbíthatja a ruhák élettartamát, és csökkentheti a környezetbe juttatott festékanyagok és mikroszálak mennyiségét.

“A textíliák mosása során minden alkalommal szintetikus mikroszálak szabadulnak fel, amelyek a folyóvizekbe, óceánokba kerülve erősen veszélyeztetik azok élővilágát. – állítja Dr. Richard S. Blackburn, a Leeds Fenntartható Anyagok Kutatócsoportjának (Sustainable Materials Research Group Leeds) vezetője. – Kutatásunk megmutatta, hogy a fogyasztók milyen egyszerűen csökkenthetik a saját ruházatukból felszabaduló mikroszálak számát azzal, hogy gyorsabb, hidegebb mosással mosnak.

 

A kutatás eredményei mérföldkőnek számítanak a termékek fogyasztói oldaláról származó ökolábnyomának csökkentésében. A kutatók megállapították, hogy a gyorsabb, hidegebb ciklusú mosás

·        a környezetbe juttatott mikroszálak mennyiségét akár 52%-kal, a káros festékanyagok felszabadulását akár 74%-kal csökkentette, valamint

·         megtakarítja a terhelésenként felhasznált energia hozzávetőlegesen 66%-át.

Mindemellett az Energy Saving Trust kutatása szerint a 40 fok helyett 30 fokon történő mosás 57%-os energiamegtakarítást eredményez, a hideg vízben történő mosás pedig hozzájárul a mosott ruhák formájának és színének megőrzéséhez, hosszabb élettartamához is.

 

Hazai elismerés

A Procter&Gamble az Ariel POD márkájával nemrégiben elnyerte a Trade Magazin Fenntarthatóság Szimbóluma díját. A nyertes pályázat bemutatta a termék gyártásának és fogyasztói felhasználásának jelentős szerepét a termék ökológiai lábnyomának tekintetében. A folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően az Ariel POD mosókapszula már 30 fokon is kiváló mosási eredményt mutat.

 

Nemzetközi együttműködések a fenntarthatóság és környezettudatosság terén

A vállalat évek óta elkötelezett a fenntartható gyártás és fogyasztás mellett. Globális, környezettudatos kezdeményezései mellett a vállalat áttér a megújuló energiahordozók használatára, 2030-ra a karbonsemlegességet tűzte ki célul úgy, hogy a következő tíz évben még fennmaradó szénkibocsátását erdőtelepítésekkel és földgazdálkozással kompenzálja a világ több pontján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik