Nagyvilág

Szijjártó nem ereszti Bident

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelöltnek először meg kellene válaszolnia az ukrajnai korrupciógyanús ügyeiben felmerülő kérdéseket, mielőtt újra Magyarországgal kezdene foglalkozni – ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalán megjelent felvételen.

Kérdések Joe Bidenhez

Néhány kérdés Joe Biden amerikai elnökjelöltnek, még mielőtt újra Magyarországgal foglalkozna:

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. október 17., szombat

Az ügy előzménye, hogy Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt Lengyelországot és Magyarországot a totalitárius rendszerekkel említette együtt, és ezeket az országokat Fehéroroszországhoz hasonlította.

Szijjártó Péter már pénteken reagált Biden kijelentésére, és azt írta a Facebook-oldalára, hogy Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontot képvisel az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében. „A demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba. Ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak a valósághoz semmi köze nincsen” – fogalmazott tegnap Szijjártó.

A külügyminiszter azonban úgy érezhette, hogy nem reagált kellő súllyal és eréllyel az esetre, mert szombaton egy videót töltött föl az oldalára, amelyben hosszasan sorolja a Bidennek szánt, szerinte megválaszolásra váró kérdéseit. Szijjártó felidézte, hogy Barack Obama elnöksége alatt Joe Biden alelnökként nyolc évig sokat foglalkozott közép-európai kérdésekkel, márpedig a demokraták hivatali ideje alatt a közép-európai országok kioktatása, folyamatos támadása zajlott amerikai részről.

„Mi magyarok a saját bőrünkön éreztük mindezt” – fogalmazott a tárcavezető, majd példaként említette a magyar alaptörvény elfogadását kísérő támadásokat, valamint azt is, hogy az

amerikai nagykövetség vezetői milyen önfeledt örömmel vettek részt azokon a budapesti tüntetéseken, amelyeket az ellenzék a kormánnyal szemben rendezett.

E mellett emlékezni kell azokra a politikailag rendkívül elfogult véleményekre is, melyeket a magyar ellenzék támogatása és a magyar kormány támadása érdekében hoztak nyilvánosságra, tette hozzá. Szijjártó felidézte, Joe Biden ebben az időszakban nagyon sokat foglalkozott Ukrajnával, „volt egy olyan időszaka az alelnöki periódusának, amikor kis túlzással többet járt Ukrajnába, mint a Washingtonon kívüli vidéki Amerikába”.

Ez volt az az időszak, amikor a fia, hogyhogy nem az egyik fő ukrajnai energetikai vállalat egyik igazgatói pozícióját töltötte be

– fogalmazott, megemlítve, hogy ebben az időszakban rendkívül korrupciógyanús ügyek történtek az ukrán energetikai szektorban. Szijjártó Péter szerint jó lenne, ha Joe Biden, mielőtt újra Közép-Európával kezdene foglalkozni, megválaszolná, hogy a fia milyen szerepet játszott azokban a korrupciógyanús ügyekben, melyek az ukrajnai energetikai szektorban végbementek.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik