Nagyvilág

Körözést adtak ki Cihanouszkaja ellen a fehérorosz hatóságok

Körözést adtak ki a fehérorosz hatóságok Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető ellen, akit azzal vádolnak, hogy az alkotmányos rend megdöntésére szólított fel, jelentette pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az orosz belügyminisztériumra hivatkozva.

Cihanouszkaja röviddel az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás után elhagyta hazáját, és a szomszédos Litvániába távozott. A választási bizottság által közölt hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök a szavazatok több mint 80, Cihanouszkaja pedig több mint a 10 százalékát kapta meg.

Az ellenzéki vezető neve október elején egy oroszországi körözési listán is megjelent. A moszkvai belügyminisztérium akkor arról tájékoztatott, hogy Cihanouszkaja ellen Fehéroroszország adott ki államközi körözést, amely Oroszország területén is érvényes, írja az MTI.

Innen már nincs visszaút – ezért mennek utcára hétről hétre a fehéroroszok
Az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás óta minden hétvégén óriási tömeg lepi el Minszk utcáit, hogy tiltakozzon Lukasenka hatalma ellen. Egy fehérorosz aktivista a 24.hu-nak a többi közt arról mesélt, mi motiválja őket ennyi idő elteltével is, és mire számítanak a jövőben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik